Нібулон запускає процес реструктуризації кредитних зобов’язань

4 жовтня 2022

Через військові дії агресора майже всі логістичні шляхи компанії порушені, за нашою оцінкою через війну Нібулон постраждав найбільше з великих українських зернових експортерів.

В першу чергу відзначимо, що до війни з точки зору операційної діяльності Нібулон фокусувався на використанні широкої мережи річкових елеваторів на Дніпрі та Південному Бузі для купівлі зерна, яке потім транспортувалося баржами до порту в Миколаєві та експортувалося через портовий термінал.

Кожна з ланок цього логістичного ланцюга зазнав значного пошкодження під час війни – на захопленій рф території залишилось декілька річних терміналів Нібулона, судноплавство на Дніпрі не працює, Миколаївський порт залишається заблокованим.

Навіть незважаючи на відкриття зернових коридорів з портів великої Одеси в серпні, ситуація для Нібулона майже не покращилась, оскільки до війни компанія була повністю сфокусована на експорті через свій термінал в Миколаєві.

Таким чином, компанія не може розраховувати на використання своїх ефективних логістичних ланцюгів, в які було вкладено декілька мільярдів доларів. Це з одного боку означає меншу необхідність в фінансуванні робочого капіталу (запасів зерна), але, з іншого боку, дуже вирогідно, що операційного прибутку не буде вистачати для обслуговування кредитів, спрямованих на фінансування нових інвестицій.

Згідно інформації Latifundist, загальний кредитний портфель Нібулона складає біля $500 млн.

Згідно останнього доступного фінансового звіта Нібулону, його виручка в 2020 році склала 26 млрд грн, EBITDA – 1.7 млрд грн, борг – 11 млрд грн. За нашими оцінками, в 2021 році, завдяки рекордному врожаю зернових в Україні операційні та фінансові результати компанії суттєво покращились, але і рівень заборгованості залишається високим.

Після загибелі Олексія Вадатурського компанією керує його син Андрій.

Обзоры компаний: