Фінансовий стан Eva залишається прийнятним

30 листопада 2022

В 2021 році виручка EVA зросла у порівнянні з попереднім роком на 26% та склала 17 млрд грн.

В 2021 році компанія продовжувала свій досить активний розвиток, відкривши 77 магазинів, тож їхня загальга кількість станом на середину лютого 2022 року складала 1119. В 2021 році доля Eva серед компаній ринку дрогері України складала 73% (за оцінками Nielsen) - компанія була абсолютним лідером ринку.

Виручка Eva в 2021 році склала близько 17 млрд грн, на 26% більше ніж минулого року – в першу чергу за рахунок відкриття нових магазинів, а також за рахунок розвитку e-commerce.

Операційний прибуток мережі в 2021 році склав близько 1.1 млрд грн, чистий прибуток – 655 млн грн (540 млн грн в 2020 році).

Основним джерелом фінансування активів компанії залишались власні кошти, при цьому сумма банківських кредитів на кінець 2021 року складала близько 700 млн грн.

Таким чином, фінансове становище Eva було досить непоганим, що повинно допомогти компанії пережити надскладний для всієї країни 2022 рік.

Як і інші українські роздрібні мережи, після початку повномасштабного вторгнення російської федерації, Eva була змушена закрити частину своїх торгових точок, а також почала перебудовувати логістичні шляхи постачання продукції (особливо імпортованої). Було зачинено великий склад компанії у Броварах.

Вже на початку травня роботу багатьох торгівельних точок було відновлено – працювало близько 900 магазинів. А станом на осінь кількість працюючих магазинів зросла до 952 (в тому числі за рахунок відкриття декількох нових магазинів в Західній Україні). На окупованій території та в безпосередній близькості до лінії фронту залишалось близько 170 торгівельних точок.

Незважаючи на війну, компанія відновила будівницьво другої черги складських приміщень у Львові, а також продовжує будівництво нового розподільчого центру в Одесі.

В планах компанії зберегти виручку Eva в 2022 році на рівні попереднього року (що видається цілком реальним, враховуючи кількість працюючих магазинів та зростання цін в Україні), при цьому можна очікувати значного зменшення прибутковості.

Компанія має досить непогану позицію з ліквідності та відносно невелике боргове навантаження, її загальний фінансовий стан залишається прийнятним.

Більше про компанію можна дізнатися в нашому огляді.

Огляди компаній: