Український експорт зерна перевищив 4 млн т на місяць

2 жовтня 2022

У вересні Україна експортувала майже 4.3 млн тон кукурудзи, пшениці та ячміня.

Згідно попередньої інформації Мінагрополітики Україні у звітному місяці експорт пшениці склав 1.75 млн т (в два рази більше ніж у минулому місяці), кукурудзи – 2.1 млн т (+36% до серпня), ячміня – 432 тис. тон (181 тис. тон у серпні).

Загалом, незважаючи на закриті порти в Миколаїві, експортні показники наближаються до рівня попередніх довоєнних років. При цьому значно перевищено цільовий показник в 3 млн т експорту зернових за місяць, що було встановлено з початком функціонування зернового коридору з українських чорноморських портів.

Головним питанням на сьогодні залишається – чи буде зерновий коридор працювати і далі (якщо стосовно жовтня в нас є досить високий рівень впевненості, то щодо наступних місяців все досить невизначено).

Експорт зернових з України вересень 2022

Як можна оцінити експортний потенціал країни в поточному сезоні? По пшениці – 13-15 млн т (враховуючи залишки врожаю минулого року та розмір нового врожаю). Щодо кукурудзи, якщо чорноморські порти залишаться відкритими, її Україна може експортувати додатково 30-32 млн т (очікуваний цьогорічний врожай 28 млн т та залишки кукурудзи врожаю минулого року на рівні 8-10 млн т).

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: