Через війну мережа АТБ скоротилась майже на 200 магазинів

23 грудня 2022

Кількість магазинів компанії станом на кінець вересня складала 1144, при цьому протягом січня-вересня мережа відкрила 21 новий супермаркет.

Як повідомляє RAU дослідницька компанія GT Partners Ukraine підготувала черговий звіт «Топ-170 торгових операторів FMCG за кількістю магазинів» з даними станом на кінець вересня 2022 року.

Згідно цього звіту номером один на українському ринку продовольчого рітейлу залишається мережа АТБ Маркет з загальною кількістю магазинів на кінець вересня 1144. У порівнянні з кінцем 2021 року (коли АТБ налічувала 1314 супермаркетів), мережа скоротилась на 170 торгівельних точок.

Враховуючи, що за даними тої ж таки GT Partners протягом січня-вересня АТБ відкрила 21 новий магазин, це означає, що через війну, станом на кінець вересня, компанія втратила майже 200 магазинів.

Загалом, враховуючи значну присутність компанії в Східній Україні, втрати АТБ від повномасштабного вторгнення росії були відповідними (нагадаємо, що в 2014-15 роках компанія втратила близько 20% своєї мережі). Станом на початок серпня поточного року 112 маркетів знаходились на окупованих територіях, ще більше 100 магазинів знаходились в зоні бойових дій та в безпосередній близькості до них.

Кількість магазинів АТБ вересень 2022

Також в Київській області було знищено один зі складів компанії (інший зазнав часткових руйнувань). Ще два склади опинились на окупованій території. Тому логістика компанії зазнала значних змін,особливо в перші місяці повномасштабної війни.

Після деокупації відповідних регіонів АТБ майже відразу відновлює роботу своїх магазинів на деокупованій території. Так, наприклад, трапилось в Херсоні – три супермаркети АТБ Маркет відкрили свої двері буквально протягом десяти днів після деокупації. Тому за нашими очікуваннями станом на кінець листопада кількість магазинів мережі вже значно перевищує кількість на кінець вересня.

Компанія активно працює над закупівлею генераторів для подолання наслідків блекаутів через масовані ракетні атаки росії української енергетичної інфраструктури протягом жовтня-грудня.

Нагадаємо, що в 2021 році виручка компанії АТБ-Маркет зросла у порівнянні з попереднім роком на 20% та склала майже 150 млрд грн. Операційний прибуток склав 12 млрд грн, чистий прибуток – 8.3 млрд грн.

Враховуючи фінансові результати пов’язаних компаній, таких як АТБ Торгстрой та АТБ Інвест, за нашими оцінками, EBITDA бізнесу в 2021 році склала більше ніж 19 млрд грн.

Більше про компанію можна дізнатися в нашому огляді.

Огляди компаній: