В серпні Україна експортувала 364 тис тон соняшникової олії

19 вересня 2022

З початку року Україна, яка до війни була найбільшим експортером соняшникової олії у світі, експортувала 2.4 млн т олії на $3.4 млрд.

Показник експорту в серпні на 30% перевищив рівень експорту в липні (279 тис. тон), середня ціна експорту олії склала $1200 за 1 тону. Відзначимо подальше зростання у вересні – за першу половину місяця експортовано більше 200 тис. тон олії.

Значно скоротився експорт соняшнику – в серпні його експортували 164 тис. тон у порівнянні з 360 тис. тон минулого місяця та 540 тис. тон в червні. Основною причиною скорочення ми вважаємо відновлення експорту аграрної продукції через українські морські порти.

До відновлення роботи українських портів було зрозуміло, що наявні експортні потужності недостатні для того, щоб вивезти з країни все потенційне виробництво соняшникової олії. Таким чином, переробка суттєво знизилась (наприклад, з квітня по червень Кернел переробив лише 157 тис. тон соняшника, на 75% менше, ніж в минулому році), а експорт соняшника, навпаки, набрав обороти (вперше за останні двадцять років).

Експорт соняшникової олії серпень 2022

Наразі же експортери все менше готові йти на суттєві додаткові витрати через більш дорогу логістику, тому експорт соняшника вагонами та баржами починає скорочуватися.

З іншого боку можна прогнозувати, що з просуванням збирання врожаю соняшнику, враховуючи наявні ризики щодо функціонування зернових коридорів, відбудеться друга хвиля пожвавлення експорту соняшника, при тому, що експорт олії також залишиться активним.

Огляди компаній: