Астарта – операційні результати за 3 квартал

18 жовтня 2022

Обсяги реалізації основних типів продукції знизились, але загальна ситуація в компанії залишається відносно непоганою.

В 3 кварталі 2022 року об’єм реалізації цукру знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 25% і склав 67.8 тис. тон. При цьому відзначимо значний ефект високої бази – продажі цукру в 3 кварталі 2021 були дуже високими відносно всіх інших кварталів минулого року:

Астарта обсяги реалізації цукру

Також відзначимо, що обсяги реалізації цукру в поточному кварталі були більшими, ніж у кожному з попередніх кварталів з початку 2022 року.

Середня ціна реалізації цукру Астартою склала 23 тис. грн за 1т, що на 23% перевищила минулорічний показник.

Наразі компанія продовжує збирання цукрових буряків. В цьому році посівні площі під буряками майже не змінилися у порівнянні з минулим роком (32 тис. га), тому можна очікувати і досить стабільних показників виробництва цукру в 2022 році.

Щодо обсягів реалізації зернових та олійних культур, в 3 кварталі 2022 року всі вони зменшилися у порівнянні з минулорічними, але за рахунок значних обсягів продажів кукурудзи на початку року картина за 9 місяців виглядає досить пристойно – кукурудзи реалізовано 284 тис. тон (151 тис. тон за 9 місяців 2021 року), пшениці – 66 тис. тон (243 тис. тон, в минулому році Астарта реалізовувала значну частину свого врожаю пшениці майже відразу після його збирання, в цьому році через закриті до серпня українські порти такої нагоди не було).

В 2022 році врожайність пшениці у Астарти склала 4.8 т/га, загальний врожай – близько 260 тис. т, які на даний момент в основному зберігаються на зерносховищах компанії, тому дуже важливо, щоб продовжував функціонувати зерновий коридор з українських чорноморських портів, для того, щоб продукція, яка зараз зберігається на складах, могла бути експортованою.

Бізнес-напрямки Астарти по переробці сої та виробництва молока працюють відносно стабільно, в поточному кварталі компанія збільшила реалізацію соєвої олії у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше ніж в два рази – до 18 тис. тон, соєвого шроту – на 58% до 31 тис. т, молока – на 9% до 24 тис. тон.

Обзоры компаний: