Фінансові результати ІМК за 9 місяців 2022 року

11 лиспопада 2022

Закриття українських портів мало значний вплив на темпи продажів врожаю ІМК, при цьому загальний фінансовий стан компанії залишається прийнятним.

Минулого року компанія реалізувала майже весь врожай кукурудзи 2020 року в першому півріччі, і станом на 30 червня залишки продукції на стоках були майже нульовими. В третьому кварталі 2021 року ІМК в основному продавала пшеницю вже нового врожаю.

Війна змінила все. Українські порти було заблоковано, а нові укспортні шляхи були повільними і дорогими. В результаті, в першому півріччі 2022 року ІМК реалізувала лише половину своїх запасів кукурудзи, сформованих на кінець 2021 року (при цьому врожай кукурудзи в 2021 році був на 10% вищим, ніж у 2020-му).

Тож станом на кінець червня 2022 року запаси кукурудзи врожаю минулого року складали близько $50млн.

За третій квартал було продано ще 64 тис. т на $13 млн, Таким чином, станом на 30 вересня на складах компанії зберігається ще близько 150 тис. тон кукурудзи старого врожаю.

Також в поточному кварталі ІМК реалізувала близько 13 тис. тон пшениці нового врожаю, який становив 122 тис. тон (за аналогічний період минулого року було продано 100 тис. тон пшениці, що становило більше 80% загального врожаю пшениці).

Подальша динаміка реалізації продукції ІМК буде цілком залежити від продовження функціонування зернових коридорів з українських морських портів. Від цього буде залежати і подальша ситуація з ліквідністю компанії.

Якщо казати про загальні фінансові показники, виручка ІМК за 9 місяців 2022 року становила $62 млн, на 45% менше ніж минулого року. EBITDA (прибуток до врахування амортизації) склала $44.5 млн, на 58% нижче минулорічної.

Враховуючи специфіку фінансового обліку компанії, EBITDA в поточному періоді майже повністю складається з очікуваних прибутків від реалізації цьогорічного врожаю (в той же час EBITDA за 9 місяців 2021 року була значною мірою очікуваним результатом від реалізації врожаю 2021 року – який, власне, досі повністю не реалізовано).

Тому в даному випадку до показників EBITDA треба ставитись досить обережно. Більш точним показником для оцінки ефективності діяльност компанії в короткостроковому періоді може стати оцінка грошових потоків.

Операційний грошовий потік за звітні дев’ять місяців був від’ємним і склав -$9.3 млн, та був покритий залишками грошових коштів на рахунках компанії на початок року (вони знизились з $29 млн до $13 млн, що означає погіршення ситуації з ліквідністю).

Не виключено, що компанії, особливо в разі закриття зернових коридорів з українських портів, буде необхідне залучити додаткове банківське фінансування для покриття касових розривів.

З точки зору загального фінансового стану таке додаткове залучення фінансування є абсолютно прийнятним. На сьогодні боргове навантаження ІМК не дуже значне – сума кредитів становить $38 млн (або близько $300 на 1 га).

Нагадаємо, що в поточному маркетинговому році через бойові дії на територіях Сумської та Чернігівської областей весною, посівні площі ІМК склали лише близько 88 тис. га (з загального банку в 120 тис. га). При цьому в поточному році було зафіксовано рекордну врожайність озимої пшениці (6.7 т/га на 18 тис. га), а також непогану врожайність соняшнику – 3.4 т/га з 18 тис. га. Продовжується збирання кукурудзи (загальна посівна площа в 2022 році – 50 тис. га).

Таким чином, в разі не погіршення загальної ситуації в Україні ми досить позитивно оцінюємо середньо- та довгострокові позиції ІМК. Як і для багатьох інших компаній в Україні сьогодні, один з головних фокусів компаній, на наш погляд, повинен бути на її ліквідності та достатності грошових коштів для ефективного ведення бізнесу.

Огляди компаній: