Кернел - рік виживання чи нереалізованих амбіцій?

18 лиспопада 2022

До початку повномасштабної війни фінансовий рік 2022 обіцяв стати одним з найуспіншіших для компанії, але 24 лютого змінилося все.

"До"

Висока врожайність основних зернових та олійних культур в господарствах компанії, в цілому рекордні врожаї зернових та соняшнику в Україні та відносно непогані світові ціни обіцяли рекордніі об’єми експорту та високі прибутки.

Кернел почав реалізацію своєї стратегії 2026, .яка ставила за мету переробляти 6 млн тон олійних на рік, експортувати 15 млн тон зерна та вирощувати 4 млн тон зерна на власних 700 тис га землі.

В липні-грудні 2021 календарного року (перше півріччя фінансового року 2022) Кернел експортував рекордні як для відповідного проміжку часу 5.7 млн тон зернових (+26% до минулого року) та переробив 1.5 млн тон соняшника (-12% до минулорічних).

Фінансові результати також були відповідними. За перше півріччя фінансового року (липень-грудень 2021 календарного року) виручка компанії склала $3.2 млрд, що на 42% перевищувало показник відповідного періоду минулого року. EBITDA склала $608 млн (також більше ніж в 2021 фінансовому році, який з точки зору прибутків був найкращим в історії Кернела).

Компанія була досить агресивною в закупках як соняшнику для переробки, так і зернових. Товарні запаси на 31.12.21 склали $1.5 млрд ($961 млн рік тому). Паралельно компанія вела активну інвестиційну діяльність ($90 млн за липень-грудень), проводила викуп власних акцій з ринку ($96 млн), та навіть робила вкладення в криптовалюту.

При цьому потреби в додатковому фінансуванні оборотного капіталу було покрито за рахунок залучення банківського фінансування – загальна сума боргу склала майже $1.5млрд (без врахування зобов’язань з оренди землі), при досить значній частині короткострокової заборгованості ($840 млн). Після запаморочливих результатів попереднього фінансового року ставка була зроблена на швидке зростання та абсолютне лідерство на ринку.

«Після»

Тож повномасштабна війна застала компанію на піку сезону з максимальними товарними запасами і боргами. Зупинка експорту через українські порти була абсолютним шоком, а нові експортні шляхи були повільними та дорогими.

В результаті, в четвертому кварталі фінансового року (квітень-червень) експорт зернових склав лише 4% від експорту в жовтні-грудні, експорт соняшникової олії – 15%. Відразу після початку російського вторгнення Кернел зупинив всі заводи з переробки соняшнику. Роботу Полтавського ОЕЗу було відновлено в квітні і він працював на внутрішній ринок, інші п’ять заводів було поступово запущено лише до початку вересня. Ще два заводи залишились на окупованій території Харківської області.

Загалом у своєму фінансовому звіті Кернел оцінює свої втрати від війни в більше ніж $500 млн (включаючи зниження вартості товарів в балансі, а також знецінення інших активів).

Для покращення ситуації з ліквідністю в квітні було прийняти рішення (підтримане більшістю акціонерів) продати частину активів з вирощування зерна. Зрозуміло, що в умовах війни черги на ці активи не було, тому покупцем стали структури контрольовані основним власником Кернелу Андрієм Веревським. Загальний земельний банк, права на оренду якого були продані, склав 134 тис. га, виручка від продажу склала $210 млн.

Враховуючи, що запаси грошових коштів на балансі Кернела на 31.03.2022 складали $373 млн, ми вважаємо це рішення досить неоднозначним. З іншого боку, загальний погляд на ситуацію в квітні 2022 року суттєво відрізнявся від погляду у листопаді, весною ситуація виглядала значно більш песимістичною. На кінець звітного періоду продаж закритий ще не був (щодо ліквідності - сума грошових коштів в балансі компанії на 30.06 навіть збільшилась у порівнянні з 31.03 – до $448 млн).

В результаті, загальні посівні площі Кернела (без врахування проданих активів) в поточному сезоні склали 363 тис. га.

Щодо фінансових результатів в розрізі напрямків, то в таблиці нижче наведена EBITDA кожного з сегментів в першому та другому півріччях фінансового року, з чого можна зробити легкі висновки стосовно впливу війни на діяльність компанії.

$ млн 1п ФР2022 2п ФР2022 ФР2022 ФР2021
Експорт зерна, тис. т 5 710 2 259 7 969 8 013
Переробка соняшника, тис. т 1 468 719 2 187 3 183
Загальна виручка 3 225 2 107 5 332 5 595
Загальна EBITDA 608 -388 220 806
EBITDA переработка соняшника 74 -144 -70 51
EBITDA трейдинг 245 -8 237 359
з них Avere 138 -4 134 385
EBITDA рослинництво 359 -140 219 461

В переробці соняшника значний вплив на фінансовий результат в другому півріччі мало списання активів на загальну суму $185 млн. Без цього списання EBITDA Кернела в даному сегменті протягом січня-червня склала $41 млн.

В сегменті Торгівля зерном та інфраструктура результати буди значно кращі, в тому числі за рахунок фінансового результату Avere (загалом за рік EBITDA Avere склала $134 млн, при тому що у другому півріччі результат Avere був майже нульовим). Списання активів в даному сегменті склало $82 млн.

Для забезпечення експорту зерна на випадок неможливості перевалки через українські порти, Кернел розглядає можливість купівлі активів за кордоном (потенційні капіталовкладення – до $170 млн). Серед можливих варіантів розглядається навіть покупка зернового терміналу за кордоном.

Щодо рослинництва, то списання активів (в основному переоцінка вартості зерна на балансі) також мало значний вплив на EBITDA напрямку (-$145 млн).

Загалом EBITDA Кернелу за рік склала $220 млн, при цьому операційний грошовий потік був від’ємним на рівні -$305 млн. Причина – неможливість експорту зерна та олії, що призвело до значного зростання товарних запасів на балансі компанії.

З поступовим збільшенням експорту, пов’язаним з функціонуванням зернових коридорів з українських портів в серпні, ми очікуємо, що товарні запаси будуть знижуватись, а виручка від експорту може бути частково направлена на погашення кредитів, що фінансують ці запаси, а також фінансування поточних операційних потреб.

Майже весь час з початку війни Кернел активно проводив переговори з кредиторами щодо пролонгації короткострокового фінансування (при цьому компанія відзначає, що вона продовжує сплачувати відсотки за фінансуванням). Компанія намагається погодити зі своїми кредиторами продовження короткострокового фінансування до середини 2023 року.

Новина щодо продовження роботи зернових коридорів з середини листопада ще на 120 днів, безумовно, є дуже позитивною з точки зору короткострокових перспектив компанії. Щодо реалізації її стратегічних цілей, на даний момент все виглядає достатньо невизначеним, особливо з точки зору залучення фінансування для продовження експансії та конкуренції з міжнародними трейдерами.

Огляди компаній: