МХП – хороший третій квартал, але багато викликів попереду

20 листопада 2022

Згідно останнього фінансового звіту найбільшого українського виробника курятини, результати МХП покращились, і на даний момент загальний фінансовий стан компанії залишається стабільним.

В третьому кварталі 2022 року МХП знизив виробництво м’яса птиці в Україні у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 13% до 169 тис. т (при цьому, збільшивши виробництво в Словенії на 11% до 33 тис. т). Динаміка реалізації була кращою – продажі курятини в натуральному вимірі знизились на 4%, при тому, що експорт знизився на 9% (99 тис. тон, причина – логістичні проблеми), а внутрішні продажі збільшились на 2% (78 тис. тон).

Відзначимо, що незважаючи на зменшення у порівнянні з минулим роком, частка експорту в загальній реалізації м’яса птиці все ще перевищує частку продажів всередені України.

Середня ціна реалізації експортованої курятини склала $2.49 за 1 кг (+41% до минулорічної), середня внутрішня ціна - $1.35 за 1 кг (-25%). Тож, за рахунок зростання середньої ціни, і незважаючи на зменшення об’ємів продажів, виручка МХП від продажів м’яса птиці за липень-вересень збільшилась у порівнянні з минулорічною на 7% і склала $392 млн.

Також окремо відзначимо значне зростання реалізації соняшникової олії – в звітному кварталі продажі олії склали 95 тис. т, тоді як в третьому кварталі 2021 року – 36.6 тис. т., що призвело до зростання виручки від продажів олії з $67 млн до $149 млн.

Незважаючи на зростання логістичних витрат, прибутковість сегменту майже не змінилась у порівнянні з минулим роком (EBITDA маржа склала 16%), а в абсолютному значенні прибутки зросли – EBITDA (операційний прибуток до врахування амортизації) склала $84 млн (у порівнянні з минулорічними $70 млн).

В сегменті рослинництва можна відзначити, що в поточному році у порівнянні з минулим зросла врожайність пшениці (5.5 т/га), соняшнику (2.9 т/га), сої та рапсу, при тому, що врожайність кукурудзи знижується (очікувана врожайність в 2022 році – 7.6 т/га) у порівнянні з близькими до рекордних минулорічних показників (10 т/га).

Щодо фінансових результатів в даному сегменті – у звітному кварталі компанія відзвітувала про операційний прибуток в сумі $16 млн.

В результаті, загальна EBITDA МХП в третьому кварталі 2022 року склала $135 млн, що менше ніж минулого року ($208 млн, за рахунок значної переоцінки вартості врожаю), але це зменшення є результатом того, що минулий рік був для компанії надуспішним, тобто база для порівнянн цьогорічних результатів є дуже високою.

Якщо ж звернути увагу, що не лише EBITDA, але й операційний грошовий потік МХП у звітному кварталі був високим – на рівні $122 млн, - то можна зробити висновок, що незважаючи на всі складнощі, пов’язані з війною, компанія демонструє дуже хороші результати.

На жаль, через проблеми з енергетикою, спричинені ракетними обстрілами української енергетичної інфраструктури з боку російської федерації, починаючи з жовтня МХП змушена давати собі раду щодо нових операційних викликів, які можуть суттєво вплинути на її операційну діяльність в останньому кварталі 2022 року.

Також з негативної точки зору можна відзначити зниження світових цін на м’ясо птиці, що призводить до зменшення експортних цін реалізації МХП.

Зазначені вище фактори негативно вплинуть на прибутковість виробництва курятини, з іншого боку, нещодавне продовження роботи зернових коридорів з українських портів повинно підвищити прибутковість експорту олії та зернових.

Додатково відзначимо і позиції з ліквідності МХП – грошові кошти в баланс компанії збільшились з $222 млн на кінець червня до $317 млн на 30.09 (за разунок операційного грошового потоку у третьому кварталі), тож фінансова стійкість групи та її запас міцності на майбутні періоди зросла.

Боргове навантаження МХП досить велике (на 30.09 борг складає $1.5 млрд без врахування зобов’язань з оренди землі), але майже вся ця заборгованість є довгостроковою – погашення основної частини починається лише в 2024 році).

Насамкінець наведемо загальні фінансові результати компанії за період з січня по кінець вересня 2022 року та їх порівняння з аналогічними періодами двох минулих років.
$ млн 9м 2020 9м 2021 9м 2022
Виручка 1 414 1 647 1 876
EBITDA 332 552 304
Операційний грошовий потік 138 258 130

Операційний прибуток та операційний грошовий потік МХП за дев'ять місяців 2022 року майже дорівнює відповідним показникам за 2020 рік.

Висновок – незважаючи на всі виклики, пов’язані з війною, частково за рахунок сприятливої ситуації на світових ринках, фінансові результати МХП в 2022 році можна відзначити як хороші, при цьому перед компанією постають нові виклики, які можуть призвести до погіршення ситуації в майбутньому, тож на даний момент дуже важливою є непогана ліквідність компанії, яка повинна допомогти витримати тимчасові негаразди.

Огляди компаній: