Операційні результати МХП продовжують покращуватись

25 жовтня 2022

У вересні найбільший український виробник курятини продовжив нарощувати виробництво і продажі м'яса птиці, а також експортні поставки соняшникової олії.

Загальне виробництво м’яса птиці зросло у порівнянні з серпнем на 2% і склало 59.2 тис. тон. Це найвищий рівень виробництва з початку війни (але все ще на 9% нижче показника вересня минулого року). Після падіння завантаження потужностей виробництва курятини до 75% в березні, в наступні місяці воно знаходиться на рівні близько 85%.

Динаміка виробництва м’яса птиці МХП в березні-вересні виглядала наступним чином:

Виробництво курятини МХП вересень 2022

Обсяги продажів курятини у вересні (63.5 тис. тон) також досягли свого піку з початку війни, більше того, вони досягли рівня вересня минулого року.

Щодо експорту курятини, то протягом останніх місяців він виглядав наступним чином:

Експорт курятини МХП вересень 2022

Значно збільшився експорт соняшникової олії – якщо в літні місяці в середньому він складав 23 тис. тон на місяць, у вересні – відразу 45 тис. т. Ми можемо пов’язати подібну динаміку з відкриттям коридору для експорту аграрної продукції з українських портів. При цьому нагадаємо, що навіть до відкриття глибоководних портів в Україні експорт соняшникової олій МХП в 2022 році перевищував минулорічний.

Загалом же, враховуючи все ще велику різницю в ціні на закупівлю зернових та олійних культур в Україні та експортні ціни (за наявності можливості для експорту), а також те, що МХП експортує продукцію зі значною доданою вартістю, можна очікувати, що навіть у випадку закриття зернових коридорів з українських портів та загального погіршення ситуації з експортною логістикою в Україні, за рахунок меншої долі логістичних витрат в загальній структурі собівартості продукції (ніж, наприклад, у експортерів зерна), операційні результати МХП залишаться на досить непоганому рівні.

З іншого боку, додатковим ризиком для МХП є значні проблеми з електроенергією, наявні в Україні у жовтні після ракетних обстрілів російською федерацією.

Компанія продовжує збирання зернових культур. На дату звіту МХП зібрала майже 100% соняшнику, більше 50% сої та 20% кукурудзи. Щодо ранніх зернових, то нагадаємо, що врожайність пшениці в цьому році склала 5.5т/га, рапсу – 3.8т/га.

Враховуючи досить непогані показники операційної діяльності МХП в третьому кварталі поточного року, можна очікувати таких же відносно (враховуючи стан війни, в якому зараз перебуває Україна) непоганих і фінансових показників.

Огляди компаній: