В минулому сезоні Нібулон експортував 4.2 млн тон зернових

21 листопада 2022

Частка компанії серед найбільших українських експортерів зерна склала близько 9%.

У своєму фінансовому звіту за 2021/22 фінансовий рік компанія Кернел опублікувала рейтинг найбільших експортерів українського зерна.

Кернел став найбільшим експортером з обсягом 8 млн тон, що склало 16.6% від загального українського експорту зерна.

Експортером номер два став Нібулон, його показник – 4.2 млн тон з долею ринку 9%. При цьому якщо в період до війни Нібулон мав частку 10%, то після початку війни ця частка зменшилась до лише 2% (як, до речі, зменшилася і частка Кернелу).

Після початку війни і до відкриття зернових коридорів структура українських експортерів зерна змінилась дуже суттєво – ринок став набагато більш фрагментованим, найбільшим експортером став Укрландфармінг з часткою 8%, серед найбільших експортерів з’явилися такі компанії як АТК та Український Аграрний Холдинг. З іншого боку, з десятки найбільших експортерів зникли міжнародні трейдери АДМ, Бунге та Каргіл.

Загальна динаміка експорту Нібулона та зміна його частки ринку представлена на наступному графіку:

Експорт зернових Нібулон 2022

Після відкриття зернових коридорів з українських портів у серпні, Нібулон продовжував втрачати частку ринку. Причина зрозуміла – майже всі обсяги зерна до війни експортувалися через порт Миколаїв, який і досі залишається заблокованим. Ті компанії, які працювали переважно через цей порт – Нібулон, Cofco, Бунге – почали суттєво втрачати об’єми у порівнянні з компаніями, які переважно працюють в портах Великої Одеси (такі як Кернел та Каргіл).

За нашими оцінками, після початку роботи зернових коридорів, Нібулон експортує 150-200 тис. тон зернових на місяць.

Після загибелі Олексія Вадатурського компанією керує його син Андрій.

Огляди компаній: