У жовтні український експорт зерна знову перевищив 4 млн т

31 жовтня 2022

В останні дні жовтня росія повідомила про вихід з угоди стосовно зернового коридору для експорту зернових з українських портів, тому подальша експортна динаміка є вкрай невизначеною.

Згідно попередньої інформації Мінагрополітики Україні у жовтні експорт пшениці склав 2 млн т (у порівнянні з 1.75 млн тон минулого місяця), кукурудзи – 2.3 млн т (+5% до вересня), ячміня – 332 тис. тон (432 тис. тон у вересні).

З початку функціонування зернового коридору з українських портів, експорт зернових та олійних значно зріс, тому у разі закриття коридорів ситуація може знову погіршитись.

У разі закриття коридору ми прогнозуємо, що Україна буде здатна експортувати 1.5-2 млн т зернових на місяць, що більше, ніж в перші місяці війни, але значно менше, ніж у вересні-жовтні.

Щодо цін, за нашою оцінкою, на сьогодні експортні ціни в українських портах на $15-20 вищі, ніж ціни на західних кордонах України, що є не дуже критичним. З іншого боку, в разі закриття коридорів можна прогнозувати суттєве збільшення попиту на логістичні послуги для експорту маршрутами через західний кордон, через що вартість цих логістичних послуг може знову зрости.

Зростання логістичних витрат, у свою чергу, призведе до зниження внутрішніх цін на зернові в Україні.

З позитивного боку – у разі закриття коридору з України можуть зрости світові ціни на зерно, що (можливо, частково) компенсує більш дорогу логістику.

Експорт зернових з України жовтень 2022

З початку поточного сезону Україна експортувала 13.2 млн тон зернових – у порівнянні з 19.3 млн тон за аналогічний період минулого року.

Загальний експортний потенціал України в поточному сезоні по пшениці – близько 15 млн тон, кукурудзи – близько 32 млн тон (за оцінки загального врожаю в 2022 році на рівні 28 млн тон, за рахунок високих перехідних залишків після рекордного врожаю минулого року та низького експорту в березні-липні року поточного).

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: