В Україні скорочується виробництво пива

24 жовтня 2022

З початку року і по кінець вересня українське виробництво пива скоротилось у порівнянні з 2021 роком на 30% до 93.5 млн дал

За вересень українські виробники скоротили виробництво у порівнянні з вереснем минулого року на 19% до 9.6 млн дал.

Оскільки споживання та виробництво пива має чіткий сезонний характер, виробництво у вересні важко порівнювати з показниками у літні місяці, але можна аналізувати динаміку відхилень від минулорічних показників. Констатуємо, що після того, як виробництво скоротилось на 50% за перший квартал, в травні та червні відбулося значне пожвавлення (-15-20% до минулого року), після чого зростання зупинилося.

Це скоріш за все пов’язано як з тим, що в травні-червні виробники активно працювали над відновленням запасів продукції в роздрібних мережах та у гуртовиків, але не виключено, що і попит не встигав за виробництвом, тож виробникам довелось скоротити літні програми.

Загалом динаміка виробництва протягом останніх місяців виглядала наступним чином:

Виробництво пива Україна вересень 2022

Нагадаємо, що основними українськими виробниками пива в останні роки були три компанії, які контролюють 75-80% загального виробництва – СанІнбев Україна, Карлсберг Україна (доля кожної з них коливається останніми роками навколо позначки 30%), а також Оболонь (доля близько 20%).

Ми очікуємо, що за підсумками 2022 року, структура ринку значно зміниться – якщо Оболонь та Карлсберг Україна досить швидко відновили роботу своїх основних виробничих потужностей, то САН ІнБев Україна на початок осені виробництво не відновив (заводи цієї групи знаходяться в Чернігові, Харкові та Миколаєві, «Чернігівське» навіть почали розливати в Бельгії).

Більше про одного з провідних українських виробників пива – компанію Оболонь (історія, виробництво, доля ринку, фінансові показники) – можна прочитати за посиланням.

Огляди компаній: