Металургія в грудні – блекаути зіграли свою роль

12 січня 2023

Через блекаути, спричинені російськими ракетними обстрілами української енергетичної інфраструктури, протягом останніх тижнів українські металургійні підприємства суттєво скоротили виробництво.

Згідно оперативної інформації асоціації Укрметалургпром в грудні загальна виплавка сталі склала 106 тис. тон, у порівнянні з 313 тис. тон в листопаді та в середньому 327 тис.тон на місяць з початку повномасштабної війни.

Якщо ж порівнювати з минулим роком, то в грудні виплавка сталі скоротилась відразу на 94%.

З виробництвом чавуну у звітному місяці ситуація була трохи кращою – в грудні воно склало 247 тис. тон, що на 26% нижче показника листопада.

58% виробленого чавуну в грудні та 66% виплавленої сталі – продукція Запоріжсталі, в той час як виробництво на інших підприємствах – Каметсталі (ДМК), Арселор Міттал Кривий Ріг та Інтерпайпі було абсолютно незначним. Причина – всі ті ж блекаути.

Так, Каметсталь після зупинки виробництва 23 листопада відновило виплавку чавуну 13 грудня, сталі – лише 28 грудня.

Всього за 2022 рік українські підприємства виробили 6.4 млн тон чавуну та 6.26 млн тон сталі (більше половини – 3.2 млн тон – було виплавлено за перші два місяці року).

Виплавка сталі в Україні грудень 2022

Після початку російського вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року єдиним експортним напрямком для збуту української продукції металургійного сектору стала Європа, при цьому, як і в інших галузях, логістичні проблеми величезні – з закриттям українських портів нові експортні шляхи дуже дорогі та повільні.

Також, з точки зору виробничих потужностей Україна втратила два металургійні комбінати, розташовані в окупованому Маріуполі – Азовсталь та ММКІ (в 2021 році ці два підприємства разом виплавили 8.6 млн тон сталі, що склало близько 40% від загального українського виробництва).

Огляди компаній: