Астарта демонструє досить сильні фінансові результати

9 листопада 2022

За підсумками третього кварталу 2022 року фінансові результати Астарти позитивні, в першу чергу відзначимо зростання прибутковості в переробці сої та стабільні результати цукрового напрямку.

В звітному кварталі виручка Астарти склала 123 млн євро, у порівнянні з 150 млн євро за третій квартал 2021 року. Причиною зниження стало значне зменшення обсягів реалізації зернових, а саме – пшениці нового врожаю.

Компанія на 25% у порівнянні з третім кварталом минулого року зменшила продажі цукру в тонах (при цьому продажі збільшилися у порівнянні з минулими двома кварталами). EBITDA (операційний прибуток до врахування амортизації) напрямку склала 14 млн євро проти 12 млн євро рік тому, тобто прибуток цукрового сегменту навіть збільшився.

Астарта обсяги реалізації цукру

Значно покращилися результати в напрямку переробки сої. Обсяги переробки збільшились у порівнянні з третім кварталом 2021 року більше ніж вдвічі, а EBITDA склала майже 10 мле євро (при нульовій прибутковості рік тому).

Основну причину покращення результатів ми бачимо в зниженні внутрішньої української ціни на сировину, при тому що Астарта була в змозі налагодити експорт продуктів переробки в Європу новими логістичними шляхами без втрати прибутковості.

У звітному кварталі операційний грошовий потік компанії був близьким до нуля, тобто компанія фінансувала поточні витрати зі збирання зернових та олійних культур, а також роботу інших напрямків за допомогою доходів від реалізації продукції. При цьому Астарті вдалось збільшити свій загалом відносно невеликий кредитний портфель на 24 млн євро, нарощуючи кількість грошових коштів на рахунках (на 15 млн євро).

Таким чином компанія забезпечує фінансування збирання пізніх зернових культур та цукрових буряків, а також виробництва сахару в умовах загальної невизначеності з експортом продукції.

Фінансові результати Астарти за 9 місяців 2022 року загалом були достатньо сильними, особливо враховуючи поточну ситуацію в Україні. Виручка від реалізації продукції зросла на 13% до минулого року і склала 341 млн євро (збільшення за рахунок переробки сої та значних обсягів продажів кукурузи на початку року). EBITDA склала 130 млн євро (158 млн євро рік тому), операційний грошовий потік – 3 млн євро (додатково 24 млн євро пішли на оплату зобов’язань з оренди землі).

Розбивка прибутку по напрямках

$ млн 9м 2021 9м 2022
Рослинництво 121 81
Виробництво цукру 30 26
Переробка сої 3 19
Виробництво молока 5 7
Всього 159 131

З початку 2022 року компанія збільшила кредитне навантаження на 77 млн євро, при чому грошові кошти в балансі зросли з 10 млн євро до 48 млн євро – компанія цілеспрямовано працювала над посиленням своєї ліквідності, що, на нашу думку, є головним фокус-фактором для більшості українських компаній в поточних умовах.

Щодо наших очікувань стосовно подальших результатів Астарти, враховуючи загальні тенденції на українському ринку цукру, ми очікуємо відносно стабільних результатів діяльності цього сегменту в найближчі місяці. Також, враховуючи хороший цьогорічний врожай сої, можна очікувати на те, що результати сегменту переробки сої будуть залишатися на досить пристойному рівні.

Щодо рослинництва, в поточному сезоні врожайність основних культур є досить непоганою, тому багато чого буде залежати від результатів роботи зернових коридорів. У будь-якому випадку компанія буде продовжувати поступову реалізацію зернових, а власні логістичні можливості (елеватори та вагони) повинні допомогти частково зберегти прибутковість напрямку.

Враховуючи хорошу ліквідність компанії, диверсифікацію її діяльності, ми позитивні щодо подальшого розвитку Астарти в коротко- та середньостроковій перспективі.

Огляди компаній: