Кернел пролонгує частину своєї короткострокової кредитної заборгованості

12 січня 2023

В повідомленні компанії на сайті Варшавської фондової біржі зазначається, що Кернел дійшов згоди з частиною кредиторів щодо пролонгації кредитної заборгованості до 30 червня 2023 року.

Серед зазначених кредиторів такі організації, як ЄБРР, ING та інші. Пролонгація стосується тіла кредиту, при цьому Кернел продовжує виплату процентів за заборгованістю.

Нагадаємо, що станом на 30 вересня 2022 року загальна сума боргу Кернелу (без врахування зобов’язань з оренди землі) складала близько $1.5 млрд, з них $595 млн – заборгованість за облігаціями, інша ж частина – короткострокова заборгованість за кредитами, взятими в основному для фінансування потреби в оборотному капіталі в сезоні 2021/22.

Через початок широкомасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року експорт української аграрної продукції через українські чорноморські порти зупинився до серпня, тож Кернел не мав змоги експортувати товарні запаси, сформовані на початок вторгнення. Відповідно, постало питання пролонгації кредитних угод, що фінансували ці запаси, тож ще в першому півріччі було запущено процес відповідної реструктуризації.

Після відкриття зернових коридорів у серпні, за нашою оцінкою, експорт зернових та соняшникової олії Кернела суттєво виріс, тож компанія генерує операційний грошовий потік для часткового розрахунку з кредиторами. Також, на сьогоднішній день прибутковість експорту зернових та олійних суттєво перевищує рівень до вторгнення. Таким чином, можна очікувати і непоганих фінансових результатів компанії.

Це наші оцінки, для більш точного розуміння ситуації необхідно дочекатися операційного та фінансового звіту компанії за жовтень-грудень (які повинні бути опубліковані в січні-лютому 2023 року).

Наш короткий аналіз останнього фінансового звіту Кернелу.

Огляди компаній: