МХП – операційний звіт за листопад 2022

26 грудня 2022

Незважаючи на блекаути, у звітному місяці найбільший український виробник курятини збільшив обсяги виробництва та експорту у порівнянні з попереднім місяцем.

Виробництво м’яса птиці в листопаді склало майже 65 тис. т, що на 9% більше, ніж в жовтні і майже дорівнює показнику виробництва в листопаді 2021 року. Виробництво в листопаді стало найбільшим місячним показником з початку повномасштабного вторгнення росії, в той же час використання виробничих потужностей МХП досягло 95%.

Важливо, що подібних показників було досягнуто незважачи на блекаути в Україні, викликані ракетними ударами по енергетичній інфраструктурі з боку російської федерації.

Динаміка виробництва м’яса птиці МХП в березні-листопаді виглядала наступним чином:

Виробництво курятини МХП листопад 2022

Обсяги продажів курятини в листопаді (60.7 тис. тон) дещо знизились у порівнянні з двома минулими місяцями (-3% до жовтня), але це зниження було незначним і стосувалось реалізації на внутрішньому ринку.

Щодо експорту курятини, то протягом останніх місяців він виглядав наступним чином:

Експорт курятини МХП листопад 2022

Після просідання в жовтні, знову виріс експорт соняшникової олії – в листопаді він склад близькі до рекордних 51 тис. т. При цьому нагадаємо, що навіть до відкриття глибоководних портів в Україні експорт соняшникової олій МХП в 2022 році перевищував минулорічний.

З негативного боку відзначимо (очікуване) продовження зниження середньої ціни реалізації курятини ($1.85 за 1 кг в листопаді у порівнянні з більше ніж $2 за 1 кг ще декілька місяців тому).

З іншого боку відзначимо, що за рахунок низьких внутрішніх цін на зернові в Україні маржа переробки соняшнику та виробництва курятини повинна залишатись на досить непоганому рівні, тож ми очікуємо хороших фінансових показників МХП в четвертому кварталі поточного року (аналіз фінансового звіту компанії за третій квартал 2022 року наведено за посиланням).

Компанія завершує збирання зернових культур. На дату звіту МХП зібрала майже 90% кукурудзи. Щодо ранніх зернових, то нагадаємо, що врожайність пшениці в цьому році склала 5.5т/га, рапсу – 3.8т/га.

Огляди компаній: