В серпні рівень виручки Rozetka досягнув минулорічного

15 грудня 2022

В березні Rozetka пішла в піке і почала масово звільняти співробіиників, але влітку справи компанії значно покращились, великою мірою – за рахунок маркетплейсу.

29 березня власник Rozetka Владислав Чечоткін написав своїм співробітникам (повідомляючи значній частині з них про звільнення), що за три тижні оборот компанії впав більше ніж на два порядки. З 4 млрд гривень на місяць до 23 млн грн. Лист досить швидко потрапив в соцмережі та на сторінки деяких видань.

Головною причиною краху могло стати занадто швидке зростання протягом останніх років.

До повномасштабного вторгнення за інформацією того ж таки Чечоткіна загальний оборот Rozetka перевищив $2 млрд на рік. Згідно офіційної фінансової звітності компанії Розетка.УА її чистий дохід збільшився з 18 млрд грн в 2020 році до 21 млрд грн в 2021-му, дохід ОТК Європлюс (інша операційна компанія групи) – з 3.5 млрд грн до 7 млрд грн.

Продовжував розширюватись асортимент продукції. За даними міноритарного акціонера маркетплейсу Horizon Capital, у Rozetka був найширший асортимент товарів в країні – понад 60 млн найменувань у 7000 категоріях. Кількість точок видачі товару збільшилась з менше ніж 100 на кінець 2020 року до 270 (включно з партнерськими точками).

Таким чином на початку повномасштабного російського вторгнення Rozetka мала значні запаси товарів для продажу, та значно вищі ніж в попередні роки операційні витрати.

Фактична зупинка бізнесу в березні боляче вдарила по компанії, а те, що основний склад Rozetka в Броварському районі Київської області опинився фактично на лінії бойових дій, поставило під сумніви саме подальше існування компанії та викликало ту саму емоційну реакцію її власників, яка отримала широкий розголос в суспільстві.

В підсумку склад зруйновано не було, росіяни пішли з Київщини, а станом на початок червня працювало вже 200 точок видачі Rozetka.

Дуже сильно допомогло компанії те, що вона мала сильні позиції як маркетплейс. В своєму нещодавньому інтерв'ю Forbes, Чечоткін відзначив, що кількість продавців на маркетплейс збільшилась на 30%, а співвідношення товарів, що продаються в Rozetka, перекосилося дуже сильно на користь маленьких продавців.

Вже в серпні товарообіг компанії досягнув минулорічного, було побудовано і нові логістичні шляхи.

Восени, через блекаути ситуація погіршилася, але не критично, більше того, Rozetka досить швидко переключила свої точки видачі товарів до альтернативних джерел живлення, а також пристроїв Starlink. При цьому компанія намагається тримати свої операційні витрати на низькому рівні – наразі кількість працівників Rozetka складає 50% від рівня до початку повномасштабного вторгнення.

Щодо структури продажів, то за даними Чечоткіна з побутовою технікою ситуація погана: коли немає світла, то телевізори, холодильники, пральні машини нікому не потрібні. А ось щодо портативної електроніки – ситуація краща.

Rozetka намагається вийти на ринок Польщі, але цей процес відбувається досить повільно. Все ж таки головним завданням для компанії все ще залишається виживання, і лише у другу чергу – розвиток.

Історія успіху Rozetka - в нашому великому лонгріді річної давнини.

Огляди компаній: