У вересні український експорт соняшникової олії суттєво зріс

13 жовтня 2022

В звітному місяці експорт соняшникової олії з України склав 509 тис. т загальною вартістю $593 млн, що є високим показником навіть для довоєнного періоду.

Для порівняння у серпні було експортовано 364 тис. т олії, в липні – 279 тис. т. Передусім, суттєве зростання експорту пов’язане з відкриттям зернового коридору з українських чорноморських портів. Подальші експортні перспективи, таким чином, цілком залежать від функціонування коридору.

З початку року Україна, яка до війни була найбільшим експортером соняшникової олії у світі, експортувала 2.9 млн т олії на $4.0 млрд.

Відзначимо, що експорт соняшника у вересні знаходився на рівні, близькому до серпневого – 180 тис. тон. Затримка зі збиранням соняшника в Україні через несприятливі погодні умови призводить до того, що його пропозиція на ринку у вересні була нижче, ніж очікувалось, відповідно, і експорт залишається на відносно низькому рівні (ще у червні він складав рекордні 540 тис. т).

Експорт соняшникової олії вересень 2022

У разі, якщо зерновий коридор буде продовжувати функціонувати, можна очікувати, що експорт соняшника навряд чи суттєво зросте у найближчі місяці.

Відзначимо також, що у вересні продовжив зростати експорт інших олійних культур – експорт ріпаку склав 862 тис. тон (весь врожай ріпаку в Україні в 2022 - це 3.1 млн т), сої – 249 тис. тон (в серпні – 148 тис. т).

Огляди компаній: