В листопаді Україна експортувала близько 4.6 млн тон зернових

1 грудня 2022

Незважаючи на невизначеність стосовно роботи зернових коридорів з українських портів в першій половині листопада, експорт зерна був близьким до показників попередніх місяців.

Експорт зернових з України листопад 2022

Згідно попередньої інформації Мінагрополітики Україні в листопаді експорт пшениці склав 1.7 млн т (у порівнянні з 2 млн тон минулого місяця), кукурудзи – 2.5 млн т (2.3 млн т в жовтні), ячміня – 360 тис. тон (332 тис. тон у жовтні).

З початку поточного сезону Україна експортувала 17.8 млн тон зернових (зокрема, 6.8 млн т пшениці та 9.6 млн т кукурудзи) – у порівнянні з 25.9 млн тон за аналогічний період минулого року та 21.5 млн тон позаминулого.

Продовження роботи зернових коридорів до середини березня знімає значну частину невизначеності щодо загального експорту зерна з України в найближчі місяці, а також потенційну проблему зі зберіганням продукції.

Основним негативним фактором для подальшого експорту є те, що станом на даний момент Україна обмолотила менше ніж 60% від запланованих площ кукурудзи, загалом зібрано менше ніж 15 млн т (у порівнянні з минулорічним рекордом в 42 млн т та середнім значенням в 33 млн т протягом останніх п'яти років).

Через несприятливі погодні умови збирання кукурудзи суттєво призупинилось, збільшується ризик того, що значна частина зерна не буде зібрана до весни (з відповідними втратами по кількості та якості).

Якщо припустити, що збирання справді зупиниться, а темпи експорту в найближчі місяці будуть зберігатися, майже всі поточні запаси зерна будуть вивезені з України до кінця березня – середени квітня. При цьому через блекаути скоріше за все можна очікувати сповільнення експорту в найближчому майбутньому.

Цей прогноз виходить з припущень, в поточному сезоні країна має на стоках та ще може експортувати до 8-9 млн т пшениці та (при поточному врожаї в 15 млн т) до 9-10 млн т кукурудзи.

Загальний експортний потенціал України в поточному сезоні по пшениці – близько 15 млн тон, по кукурудзі ж робити прогнози важко через невизначеність з врожаєм (попередня оцінка при врожаї 27 млн – до 32 млн т експорту).

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: