Україна намолотила 20 млн тон кукурудзи

23 грудня 2022

Станом на 22 грудня 2022 року українські фермери обмолотили близько 75% планових площ під кукурудзою, всього зібрано 20.2 млн тон зерна.

Через несприятливі погодні умови, низькі внутрішні ціні на зернові та проблеми з енергопостачанням внаслідок ракетних ударів російської федерації, збирання кукурудзи в Україні в поточному році відбувається буде повільно.

Станом на початок грудня було обмолочено лише 60% площ і зібрано близько 15 млн зерна (для порівняння - в минулому році загальний врожай кукурудзи склав рекордні 42 млн т). Це означало, що існують дуже велики ризики, що значна частина кукурудзи залишиться незібраною на початок 2023 року. Були побоювання, що зимувати в полях залишиться близько однієї третини всього врожаю цієї культури.

Найпесимістичніші прогнози не справдилися. В грудні в середньому на тиждень обмолочується близько 200 тис. га, що дорівнює близько 5% від загальних площ. Таким чином, за перші три тижні місяця обмолотили 619 тис. га площ, з яких зібрали близько 5 млн тон зерна.

При цьому в грудні активне збирання проводили регіони з досить високою врожайністю – Полтавська, Хмельницька та Чернігівська області. Відповідно, якщо в жовтні-листопаді середня врожайність кукурудзи складала 6.1 т/га, в грудні – майже 7.6 т/га.

Таким чином, станом на даний момент, за підсумками обмолоту 75% площ (3.1 млн га), всього зібрано 20.2 млн тон кукурудзи з середньою врожайністю 6.4 т/га.

Залишаються необмолоченими приблизно 1.1 млн га площ (25% від загального плану). Найгірша ситуація в Сумській області, де наразі обмолочено лише 36% від планових площ.

Огляди компаній: