Україна значно скоротила посівні площі під озимими культурами

1 грудня 2022

Українські фермери закінчили посівну кампанію озимих зернових культур 2022 року, загальна посівна площа склала 4.5 млн га.

Прогнозне значення посівних площ складало 4.7 млн га, тобто план по посівах було виконано приблизно на 94%.

При цьому відбулося значне скорочення площ як у порівнянні з минулим роком, так і тими площами під озимими, які в 2022 році були зібрані.

В 2021 році було посіяно 7.7 млн га озимих зернових культур, при цьому через окупацію частини території України, а також військові дії, площа збирання була суттєво нижчою.

Озимої пшениці в минулому році посіяли 6.5 млн га (ярої – 0.2 млн га), тоді як площа збирання склала 4.7 млн га. В поточному ж році посівна площа озимої пшениці зменшилась до 3.8 млн га (відразу на 40% до минулорічної).

Значною мірою це скорочення стосується або окупованих територій України, або тих територій, які розташовані у безпосередній близькості до лінії фронту. На 2 млн га зменшилися посівні площі під озимою пшеницею в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Єдиним регіоном (серед значимих з точки зору розміру посівних площ), який збільшив площі під озимою пшеницею, стала Одещина (+9%), майже незмінними залишились площі на Хмельниччині, Кіровоградщіні, Житомирщіні та Волині.

В інших областях скорочення площ склало в середньому 15-20%.

Посівні площі під озимим ячменем в минулому році складали близько 1 млн га, в поточному – 612 тис. га. Щодо ячменю, то можна очікувати, що в 2023 році українські фермери збільшать посівні площі під ярим ячменем (в 2022 році вони склали 1 млн га), тому загальна площа під цією культурою в 2023 році може навіть збільшитись у порівнянні з поточним.

Вирощування ячменю є менш вимогливим до внесення мінеральних добрив, тому ми очікуємо збільшення частки його вирощування (як і частки соняшнику та сої) у порівнянні з пшеницею та (особливо) кукурудзою в 2023 році.

Огляди компаній: