Виробництво пива в Україні сезонно скорочується

12 грудня 2022

В листопаді українське виробництво пива склало 9.4 млн дал, що на 10% менше, ніж в попередньому місяці..

Скороченню у порівнянні з минулим місяцем є декілька причин – сезонність (в більш холодні місяці споживання пива падає), досить непогані показники виробництва в жовтні (вони лише на 6% поступались минулорічним, при тому що з початку року виробництво впало у порівнянні з минулим роком на 28%, тож могли зрости запаси виробників і продавців), також можливий і негативний вплив блекаутів.

З початку року і по кінець листопада українське виробництво пива склало 113.2 млн дал.

Загалом динаміка виробництва протягом останніх місяців виглядала наступним чином:

Виробництво пива Україна листопад 2022

Нагадаємо, що основними українськими виробниками пива в останні роки були три компанії, які контролюють 75-80% загального виробництва – СанІнбев Україна, Карлсберг Україна (доля кожної з них коливається останніми роками навколо позначки 30%), а також Оболонь (доля близько 20%).

Ми очікуємо, що за підсумками 2022 року, структура ринку значно зміниться – якщо Оболонь та Карлсберг Україна досить швидко відновили роботу своїх основних виробничих потужностей, то САН ІнБев Україна на початок осені виробництво не відновив (заводи цієї групи знаходяться в Чернігові, Харкові та Миколаєві, «Чернігівське» навіть почали розливати в Бельгії).

Більше про одного з провідних українських виробників пива – компанію Оболонь (історія, виробництво, доля ринку, фінансові показники) – можна прочитати за посиланням.

Огляди компаній: