В листопаді українські металурги знизили виплавку сталі

15 грудня 2022

Згідно даних асоціації Укрметалургпром в листопаді виплавка сталі в Україні склала 313 тис. тон, що на 8% нижче, ніж минулого місяця та на 82% нижче показника листопада минулого року.

Всього за перші одинадцять місяців 2022 року українські підприємства виплавили 6.16 млн тон (32% від показнику січня-листопада 2021 року), при цьому 3.2 млн тон було виплавлено в перші два місяці року, 2.9 млн т – за решту дев'ять місяців (в середньому по 327 тис. т на місяць).

Помісячна динаміка виробництва сталі в Україні в останні роки виглядала наступним чином:

Виплавка сталі в Україні листопад 2022

Після початку російського вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року єдиним експортним напрямком для збуту української продукції металургійного сектору стала Європа, при цьому, як і в інших галузях, логістичні проблеми величезні – з закриттям українських портів нові експортні шляхи дуже дорогі та повільні.

З жовтня через блекаути, викликані російськими обстрілами, ситуація на металургійних комбінатах погіршилась. 23 листопада аварійно зупинив виробництво комбінат Каметсталь (ДМК), призупинили виробництво Arcelor Mittal Кривий Ріг та Запоріжсталь.

До повномастабного вторгнення росії на металургів припадало близько чверті споживання електроенергії в країні, тому блекаути та відключення електроенергії є великою проблемою індустрії.

Огляди компаній: