Ринки

29 січня 2023

Кернел та МХП є найбільшими експортерами соняшникової олії в 2022 році

А ось міжнародні компанії – такі як Бунге та АДМ – навпаки, втрачають позиції серед провідних українських експортерів.

Згідно даних митної статистики загальний експорт соняшникової олії з України в 2022 році склав 4.3 млн тон, що на 16% менше, ніж в попередньому році.

Незважаючи на всі труднощі в своїй операційній та фінансовій діяльності, Кернел залишився найбільшим українським експортером олії, при цьому, з досить великим відривом від конкурентів. В 2022 році частка Кернелу, за нашими оцінками, склала 19% (загалом компанією було експортовано близько 800 тис. тон олії).

Впродовж останніх років експортером номер два української соняшникової олії була компанія Бунге Україна. Так, лише за перші чотири місяці сезону 2021/22 (вересень-грудень 2021 року) дочірня компанія групи Bunge експортувала близько 230 тис. тон олії.

Після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року, роботу основних активів Бунге в Україні – а саме заводу по переробці соняшнику та портового терміналу в Миколаєві – було заблоковано (більше того, ці активи постраждали внаслідок російських обстрілів). Ще один великий актив групи в Україні – Дніпропетровський МЕЗ – продовжує працювати, але незважаючи на це, обсяги експорту соняшникової олії групою обвалились – за 2022 рік Бунге експортувала менше ніж 200 тис. тон олії.

Суттєво скоротили обсяги експорту і інші міжнародні компанії, що володіють активами з переробки соняшнику в Україні – такі як АДМ, Cargill, Delta Wilmar.

З іншого боку, компанії МХП вдалося навіть наростити обсяги експорту. Враховуючи, що для МХП переробка соняшнику є не основною діяльністю, а лише допоміжною – вона забезпечує виробництво шротів та корму в процесі виробництва м’яса птиці, компанії вдалося зберегти обсяги виробництва олії, а експорт в 2022 році склав близько 280 тис. тон, частка ринку – 6.5%.

Щодо частки найбільших експортерів з початку нового сезону – з вересня по грудень 2022 року, - Кернел експортував близько 370 тис. тон або 20% від загального українського експорту соняшникової олії, МХП – 150 тис. тон (частка – 8%). Інші найбільші експортери – Оптімус (компанія традиційно є одним з найбільших переробників соняшнику в Україні), Орексім (миколаївська група компаній, що раніше володіла портовим терміналом Евері, що був проданий Glencore в 2020 році), Оліяр та Delta Wilmar (єдиний серед міжнародних компаній представник в ТОП-5 експортерів).

На головну

Епіцентр-К
АТБ Маркет
МХП
Кернел
Феррекспо
Астарта
Овостар
ІМК
Інтерпайп
Fozzy Group
Varus
Метінвест
Нова Пошта
Comfy
Grammarly
Bunge Ukraine
Eva
Нібулон
Rozetka
Алло
Novus
ЕКО Маркет
Оболонь
Сільпо
Укрпромінвест-Агро
McDonald's Україна