З відкриттям зернових коридорів Кернел значно збільшив переробку олійних

16 лиспопада 2022

Згідно операційного звіту Кернела за липень-вересень обсяг переробки соняшнику склав 461 тис. т у порівнянні з 157 тис. т минулого кварталу, в той час як експорт зерна склав 710 тис. тон.

Обсяги переробки соняшнику майже досягли (-4%) рівня липня-вересня минулого року. Продажі соняшникової олії склали 189 тис. т (-14% до минулого року, але в три рази більше, ніж у квітні-червні). Основна причина – відновлення експорту олії через морські порти України. Станом на кінець вересня у Кернела працювало шість заводів з переробки соняшнику.

В той же час експорт зерна відновлювався більш повільно. У липні-вересні він склав 710 тис. тон (8% від загального експорту зерна з України). Це майже в шість разів більше ніж в попередньому кварталі, але на 68% нижче аналогічного періоду минулого року.

Щодо рослинницького бізнесу, то після того, як в першому півріччі поточного календарного року Кернел зменшив свій земельний банк з 500 тис. га до 380 тис. га за рахунок продажу пов’язаним з основним власником компаніям частини господарств, загальна посівна площа в поточному році склала 363 тис. га.

За даними компанії у 2022 році врожайність основних культур Кернела склала: пшениця 4.7 т/га (6.1 т/га минулого року), соняшник – 2.5 т/га (3.0 т/га), кукурудза (за підсумками обмолоту 40% площ до збирання) – 8.7 т/га (9.3 т/га).

Огляди компаній: