За жовтень-грудень Кернел експортував 1.5 млн тон зернових

23 січня 2023

Кернел опублікував операційний звіт за останній квартал календарного 2022 року, згідно звіту операційна діяльність компанії суттєво покращилась відносно попереднього кварталу.

Загальний експорт зернових Кернелу протягом жовтня-грудня склав 1.5 млн тон, що на 56% нижче рекордного показника попереднього року, але вдвічі більше, ніж в попередньому кварталу. Причина подібної динаміки – відкриття зернових коридорів для експорту української аграрної продукції в серпні.

Частка Кернелу в загальному українському експорті зерна протягом звітного періоду склала 11% (загалом за жовтень-грудень Україна експортувала трохи більше ніж 14 млн тон зернових).

Щодо переробки соняшнику, то відзначимо негативний вплив зі сторони блекаутів в Україні, починаючи з листопада. В результаті, Кернел був змушений зупинити два з шести працюючих заводів з переробки олійних. Відповідно, загальний обсяг переробки в звітному кварталі склав 653 тис. тон – лише на 40% більше, ніж в минулому кварталі.

Продажі олії були досить активними – обсяг реалізації олії склав 345 тис. тон, +71% до попереднього кварталу та -17% до відповідного кварталу попереднього року.

Таким чином, враховуючи всі обставини, можна вважати операційні показники Кернелу в вересні-грудні як доволі прийнятні.

2кв ФР2023* 1кв ФР2023 Зміна, % 2кв ФР2022
Експорт зерна, тис. т 1 522 732 +108% 3 483
Переробка соняшника, тис. т 653 461 +42% 985
Продажі олії, тис. т 345 202 +71% 417
*-фінансовий рік компанії починається в липні і закінчується в червні, 2 квартал - жовтень-грудень

У своєму звіті компанія скаржиться на уповільнення експорту через ускладнення з інспекцією українських суден в Туреччині, ми ж зі свого боку відзначимо два важливих додаткових висновки.

Перший – протягом серпня-грудня Кернел експортував майже весь залишок зернових та олії, сформований на початок повномасштабної російської агресії, тому наразі компанія буде більш агресивною в своїх закупках зерна та соняшнику (паралельно експортуючи власний врожай).

Другий – при поточних цінах на зернові в Україні, зазначеній в звітності врожайності основних культур в Кернелі, та вказаних вище обсягах торгівельного бізнесу, ми очікуємо непоганих фінансових показників компанії в звітному періоді.

Рослинницький бізнес

Оновлені показники врожайності в поточному сезоні: кукурудза - 8.5 т/га (станом на дату звіту компанія обмолотила близько 87% планових площ), соняшник – 2.5 т/га, пшениця – 4.5 т/га. За нашими очікуваннями загальний операційний прибуток без врахування амортизації (EBITDA) в рослинництві, базуючись на внутрішніх поточних цінах на зернові в Україні в сезоні 2022/23 може скласти близько $100 млн. Частину цього прибутку ми маємо побачити в фінансовій звітності Кернела за жовтень-грудень.

Переробка олійних

Оскільки маржа переробки в Україні все ще залишається на досить високому рівні, ми очікуємо, що EBITDA напрямку в жовтні-грудні складе $50-60 млн.

Торгівельна діяльність та інфраструктура

Важко оцінити потенційний результат Avere, але враховуючи досить високу маржу трейдерів при експорті зернових з України, EBITDA цього напрямку (враховуючи портову інфраструктуру) у звітному періоді, за нашими оцінками, складе не менше ніж $70-80 млн.

За рахунок відносно високих показників експорту повинна суттєво покращитись і ситуація з ліквідністю компанії, при цьому Кернел, безумовно, залишався зацікавленим в пролонгації поточних кредитних угод для фінансування досить прибуткової закупівлі зернових та олійних, а також враховуючи існуючу невизначеність із зерновими коридорами (поточні домовленості між сторонами спливають в середині березня).

Саме тому, у будь-якому випадку, позитивною для компанії новиною є домовленість з основними кредиторами, що надають фінансування поточної діяльності, про пролонгацію угод до завершення поточного сезону.

Інша цікава новина – Кернел заявив про купівлю олійного терміналу в порту Південний з загальною кількістю зберігання олії близько 50 тис. тон.

Огляди компаній: