В 2022 році Нібулон експортував 1.8 млн тонн зерна

5 січень 2023

У порівнянні з 2021 роком експорт зменшився на 3.8 млн тонн або майже на 70%.

В інтерв’ю виданню Liga власник Нібулону Андрій Вадатурський зазначив, що збитки компанії від повномасштабної війни склали $415 млн.

До повномасштабного вторгнення логістична модель Нібулона була сфокусована на закупках зернових поблизу річкових терміналів, з подальшою перевалкою на баржі, транспортуванню в Миколаївський порт та перегрузкою на судна.

Після блокування росією Миколаївського порту та окупацією Херсонської області, цю модель було знищено, більше того, на відміну від частини конкурентів – міжнародних трейдингових компаній, - Нібулон не мав фінансових ресурсів для побудови ефективної роботи через інші українські чорноморські порти (після відкриття зернових коридорів).

Таким чином, починаючи з серпня, Нібулон в середньому експортує приблизно 150-200 тис. тонн зернових на місяць (500-600 тис. тонн протягом липня – грудня 2021 року), при цьому більшу частину - через Ізмаїльський порт. За весь 2022 календарний рік загальний експорт зернових Нібулоном склав близько 1.8 млн тонн (в 2021 році – 5.6 млн тонн).

На додачу до цього, 22 тис. га земельного банку Нібулона залишились на тимчасово окупованій території.

На сьогодні ціль у компанії одна – вижити, домовитись з кредиторами про відтермінування виплат за кредитами, та сподіватись на розблокуванні Миколаївського порту та судохідства по Дніпру.

Огляди компаній: