В січні Україна експортувала 390 тис т соняшникової олії

3 лютого 2023

Загальна вартість українського експорту соняшникової олії в січні за попередніми даними Мінагрополітики склала $425 млн.

З початку роботи зернових коридорів з українських портів у серпні середньомісячний обсяг експорту олії складає близько 450 тис. тон. Для порівняння, протягом квітня-липня середньомісячний експорт був в два рази нижчим – близько 225 тис. тон.

В 2022 році Україна, яка до війни була найбільшим експортером соняшникової олії у світі, експортувала 4.3 млн т олії на $5.5 млрд (в 2021 році – 5.1 млн т на $6.4 млрд).

У відповідності до наших очікувань, експорт соняшнику продовжує поступове зниження у порівнянні з першими місяцями після збирання врожаю.

В січні він знизився на 100 тис. тон відносно грудня та склав 194 тис. тон. Зазначимо, що ще в листопаді експорт соняшнику становив майже 400 тис. тон, а всього з початку сезону (жовтень 2022 року) українські компанії експортували близько 1.3 млн тон соняшнику (еквівалентно приблизно 570 тис. тон олії).

Загальний врожай соняшнику в Україні згідно офіційних даних в 2022 році становив 10.5 млн тон, що є найменшим показником за декілька останніх років (значна частина території, на якій традиційно вирощували соняшник або була, або залишаєтся окупованою).

Тож ми очікуємо, що експорт соняшнику буде продовжувати знижуватись, при цьому і доходність експорту, і прибутковість переробки (яка в останні місяці залишалась найвищою за декілька років) будуть також зменшуватись, а конкуренція між переробниками за сировину – зростати.

Експорт соняшникової олії з України січень 2023

Щодо інших олійних культур, експорт ріпаку очікувано знизився – до 190 тис. т в січні (у порівнянні з середніми 684 тис. т на місяць протягом вересня-листопаду). Загалом Україна вже експортувала майже весь цьогорічний врожай ріпаку (3.1 млн т).

Експорт сої в січні досягнув рекордних показників за останні роки, досягнувши позначки в 406 тис. тон.

Огляди компаній: