Динамічний експорт соняшнику та соняшникової олії в жовтні

14 листопада 2022

В звітному місяці експорт соняшникової олії з України склав 454 тис. т загальною вартістю $501 млн, що поступається рекордному вересню, але є досить значним показником.

Для порівняння у вересні було експортовано 509 тис. т, серпні - 364 тис. т олії, липні – 279 тис. т. Передусім, суттєве зростання експорту в останні місяці було пов’язане з відкриттям зернового коридору з українських чорноморських портів. Подальші експортні перспективи, таким чином, цілком залежать від функціонування коридору.

З початку року Україна, яка до війни була найбільшим експортером соняшникової олії у світі, експортувала 3.4 млн т олії на $4.4 млрд.

Відзначимо пожвавлення експорту соняшника. Невизначенність з подальшим функціонуванням зернового коридору (переробникам в умовах невизначеності немає сенсу створювати великі запаси соняшника) та тиск нового врожаю соняшника з боку пропозиції призвели до того, що експорт цієї культури збільшився з 180 тис. т у вересні до 380 тис. т (в олійному еквіваленті це, приблизно, 167 тис. т).

Експорт соняшникової олії жовтень 2022

У разі, якщо зерновий коридор буде продовжувати функціонувати, можна очікувати, що експорт соняшника буде знижуватись.

Щодо інших олійних культур, то дуже активним залишається експорт ріпаку – після 862 тис. т, експортованих у вересні, в жовтні експорт ріпаку склав 669 тис. т. Загалом, при загальному врожаї ріпаку в Україні на рівні 3.1 млн т, його експорт з початку сезону і по кінець жовтня склав 2.4 млн т.

Експорт сої в поточному місяці склав 214 тис. т (249 тис. т у вересні). Враховуючи досить непоганий врожай сої в 2022 році, ми очікуємо зростання експортних показників (у разі проовження роботи зернового коридору).

Огляди компаній: