Виплавка сталі в січні склала 284 тис. тонн

10 лютого 2023

Металургійні підприємства збільшили виплавку сталі у порівнянні з попереднім місяцем, але проти січня минулого року виробництво впало на 85%.

Згідно оперативної інформації асоціації Укрметалургпром в січні загальна виплавка сталі склала 284 тис. тонн, у порівнянні з лише 106 тис. тонн в грудні (коли виробництво досягло мінімального рівня через блекаути), 313 тис. тонн в листопаді та в середньому близько 325 тис.тонн на місяць з початку повномасштабної війни.

Якщо ж порівнювати з минулим роком, то в січні виплавка сталі скоротилась на 85%.

Виробництво чавуну менш волатильне - в січні воно склало 240 тис. тонн, в грудні ж - 247 тис. тонн.

Після покращення ситуації з постачанням електроенергії, найбільшою проблемою для українських металургів залишається логістика - чорноморські порти залишаються закритими для експорту продукції українського ГМК. Промінем надії стала недавня новина щодо потенційної можливості додавання української сталі в угоду про коридори з українських чорноморських портів. Нехай наразі шанси і не дуже великі (поточна угода щодо зернових коридорів завершується в середині березня), але навіть сам факт початку обговорення цієї перспективи є позитивним щодо подальших перспектив українського експорту.

Нагадаємо, що за 2022 рік українські підприємства виробили 6.4 млн тонн чавуну та 6.26 млн тонн сталі (більше половини – 3.2 млн тонн – було виплавлено за перші два місяці року).

Виплавка сталі в Україні січень 2023

З точки зору виробничих потужностей Україна втратила два металургійні комбінати, розташовані в окупованому Маріуполі – Азовсталь та ММКІ (в 2021 році ці два підприємства разом виплавили 8.6 млн тонн сталі, що склало близько 40% від загального українського виробництва). Наразі основнимим українськими виробниками сталі є Арселор Міттал Кривий Ріг, Каметсталь (колишній ДМК), Запоріжсталь та Інтерпайп-Сталь.

Огляди компаній: