Компанія АДМ відновлює переробку соняшнику в Чорноморську

19 березня 2023

Згідно повідомлення Bloomberg один з найбільших міжнародних трейдерів аграрною продукцією АДМ відновлює переробку олійних культур на заводі в Чорноморську.

До повномасштабного вторгнення росії АДМ стабільно входив до десятки найбільших українських переробників соняшнику, наприклад, в сезоні 2020/21 його частка склала майже 4%.

Після вторгнення в лютому 2022 року компанія зупинила діяльність заводу, а також свого портового терміналу в Одесі.

З початком роботи зернового коридору з українських портів термінал АДМ відновив свою діяльність (з липня по грудень 2022 року компанія експортувала більше 1 млн тон зернових та олійних культур, наприклад, АДМ є найбільшим експортером ріпаку з України в поточному сезоні).

З іншого боку, работу заводу з переробки олійних компанія відновлює лише зараз. Через це АДМ значно втратив свою частку ринку переробки олійних України, а також досить вагомі прибутки від переробки, враховуючи, що прибутковість переробки в поточному сезоні знаходиться на досить високому рівні.

В 2021 році виручка АДМ Юкрейн значно зросла у порівнянні з попереднім роком та склала близько 38 млрд грн, чистий прибуток - 375 млн грн. За даними Forbes перші дев'ять місяців 2022 року компанія увійшла до трійки найбільших експортерів аграрної продукції України з обсягом експортної виручки $513 млн (за даними дослідження за розміром експортної виручки АДМ поступався лише Кернелу та МХП).

Огляди компаній: