Астарта – торгівельні результати за 4 квартал 2022 року

24 січня 2023

Астарта поступово реалізує врожай зернових 2022 року, реалізація цукру стабільна, експорт зростає.

Згідно звіту компанії в останньому кварталі 2022 року об’єм реалізації цукру знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 28% і склав 62 тис. тон. Відзначимо, що у порівнянні з попередніми кварталами 2022 року обсяг реалізації був відносно стабільним:

Астарта обсяги реалізації цукру 4 квартал 2022

Враховуючи суттєве збільшення українського експорту цукру в четвертому кварталі 2022 року (138 тис. тон у порівнянні з лише 42 тис. тон протягом попередніх дев'яти місяців), за нашими оцінками, в структурі реалізації Астарти експорт займає досить високу частку.

Непрямо це підтверджується зростанням середньої ціни реалізації цукру – якщо в попередньому кварталі вона склала близько 23 тис. грн за тону, у звітному кварталі – вже 25.6 тис. грн (при тому, що згідно даних Укрстату внутрішні ціни на цукор в Україні в четвертому кварталі знизились). Тож можна очікувати досить непогані фінансові результати Астарти в даному сегменті.

Нагадаємо, що в 2022 році Астарта збільшила виробництво цукру у порівнянні з минулим роком – з 266 тис. т (без врахування переробленого імпортованого цукру-сирцю) до 282 тис. тон.

Загальний обсяг продажів цукру в 2022 році склав 225 тис. тон.

Щодо обсягів реалізації зернових та олійних культур, по-перше, відзначимо, що в звітному кварталі Астарта реалізувала значну частину пшениці врожаю 2022 року (в минулому році майже весь врожай пшениці був проданий в третьому кварталі, в 2022 році – через блокаду українських портів реалізацію довелось відкласти). Це дуже важливо з точки зору загальної ліквідності компанії.

Загальний врожай пшениці компанії в 2022 році ми оцінюємо в 260 тис. тон, протягом 3-4 кварталів було продано 187 тис. тон.

В звітному кварталі продажі соняшнику майже відповідали минулорічним (продано 23 тис. тон при врожаї в 92 тис. тон), а ось кукурудзи продали суттєво менше – 82 тис. тон проти 331 тис. тон в четвертому кварталі 2021 року.

У своєму звіті Астарта зазначає, що на дату звіту кукурудзу зібрано з 90% планових площ, середня врожайність – 9 т/га. Це означає, що загальний врожай кукурудзи Астарти можна приблизно оцінити в 330-340 тис. тон.

Відзначимо також досить непогані середні ціни реалізації в звітному періоді як кукурудзи (приблизно $262/т), так і пшениці ($257/т). За таких цін реалізації (а також враховуючи високу врожайність кукурудзи) ми очікуємо досить непоганих фінансових результатів Астарти і в сегменті Рослинництво.

Компанії вдається підтримувати досить активну переробку сої та продажі соєвої олії та шроту (реалізація олії збільшилась у порівнянні з відповідним кварталом попереднього року на 75% та склала 10.7 тис. тон, а ось продажі шроту знизились на 9% до 37 тис. тон).

Нарешті, відзначимо, що Астарта нарощує виробництво і продажі молока. В звітному кварталі продажі молока склали 26.5 тис. тон (приблизно +10% як до попереднього кварталу, так і відповідного періоду минулого року).

З нашим аналізом фінансового звіту Астарти за 3 квартал 2022 року можна ознайомитись за посиланням, річний звіт компанії очікується в березні-квітні.

Огляди компаній: