Cargill планує зупинити експорт зерна з росії

29 березня 2023

Один з найбільших світових трейдерів аграрною продукцією планує зупинити експорт зерна з рф, починаючи з сезону 2023/24.

В листі до Міністерства сільського господарства росії Cargill зазначає, що не має намірів експортувати російське зерно, починаючи з липня 2023 року - про це повідомляє rbc.ru.

Видання зазначає, що наразі Cargill входить до переліку десяти найбільших експортерів зерна з росії. За оцінками того ж видання, в сезоні 2022/23 американська компанія експортує 2.2 млн тон російського зерна. Його частка складе приблизно 4% від загального ринкового обсягу.

Окрім торгівельної діяльності в рф Cargill володіє активами – елеваторами, річковим зерновим терміналом та часткою в 25% в глибоководному зерновому терміналі КСК в Новоросійську. Компанія також займається переробкою зернових та олійних культур (ОЕЗ, виробництво кормів та крохмалю).

Інформації щодо продажу цих активів немає, але повідомляється, що «компанія починає переглядати портфель активів, пов’язаних з експортом зерна, який їй належить».

В Україні Cargill є одним з найбільших експортерів зернових, а до повномаштабного російського вторгнення, – і соняшникової олії.

За нашими оцінками, з початку сезону 2022/23 компанія експортувала з України близько 1 млн тон зернових, також разом з ADM Cargill є одним з провідних українських експортерів ріпаку. Разом з партнером – компанією М.В. Карго – компанія володіє портовим терміналом в Одеській області загальною потужністю до 5 млн тон перевалки на рік.

При цьому завод з переробки олійних Cargill в Каховці поки залишається на окупованій території (в 2014 році група втратила завод в Донецьку), тож компанія, яка в попередні сезони належила до найбільших українських експортерів соняшникової олії, на сьогодні відсутня на цьому ринку.

Виручка української АТ Каргіл в 2020 році склала майже 17 млрд грн.

Огляди компаній: