Кернел демонструє сильні фінансові результати за жовтень – грудень 2022 року

5 березня 2023

Найбільший український виробник та експортер зерна та соняшникової олії опублікував фінансовий звіт за другий квартал фінансового року 2022/23.

У звітному кварталі виручка Кернелу склала $1.2 млрд, що майже вдвічі перевищило показник попереднього кварталу, але було на 34% менше, ніж у відповідному періоді попереднього року. Основна причина подібної динаміки ринкова – зерновий коридор почав працювати в серпні 2022 року.

Порівнюючи з минулим роком, потрібно зазначити, що показники експорту зернових та соняшникової олії в жовтні – грудні 2021 року були абсолютно рекордними як для Кернелу, так і для всієї країни.

Загальна EBITDA (операційний прибуток до врахування амортизації) компанії у другому кварталі фінансового року 2022/23 (жовтень-грудень) склала $277 млн, що майже дорівнює минулорічному показнику.

2кв ФР2023* 1кв ФР2023 Зміна, % 2кв ФР2022
Експорт зерна, тис. т 1 522 732 +108% 3 483
Переробка соняшника, тис. т 653 461 +42% 985
Продажі олії, тис. т 345 202 +71% 417
Виручка, $ млн 1 235 655 +89% 1 877
Загальна EBITDA, $ млн 277 168 +65% 292
EBITDA переробка соняшника, $ млн 66 45 +47% 60
EBITDA трейдинг, $ млн 62 60 +3% 116
EBITDA рослинництво, $ млн 204 81 2.5x 140
*-фінансовий рік компанії починається в липні і закінчується в червні, 2 квартал - жовтень-грудень

В сегменті переробки соняшнику обсяги переробки у звітному кварталі склали 653 тис. т, що на 42% більше, ніж в попередньому кварталі, але на 34% менше, ніж в аналогічному періоді попереднього року. При цьому потрібно враховувати, що в звітному кварталі працювало шість заводів, в той час як в попередньому році – дев’ять. Також не слід забувати і про негативний вплив відключень електроенергії.

З іншого боку, протягом жовтня – грудня прибутковість переробки соняшнику залишалась на високому рівні - $189 на 1т олії (-15% до попереднього кварталу, але на третину більше, ніж в жовтні-грудні 2021 року).

Таким чином, незважаючи на зменшення обсягів переробки, EBITDA сегменту в звітному кварталі склала $66 млн ($60 млн рік тому), за перше півріччя фінансового року в цілому - $110 млн.

Станом на 31.12.22 запаси соняшнику для переробки Кернелу складали близько 500 тис. т, на 32% менше минулорічних. Враховуючи активний експорт соняшнику в поточному сезоні та суттєве зниження загального врожаю соняшнику в Україні в 2022 році, можна очікувати, що ближче до завершення сезону маржа переробки соняшнику буде суттєво знижуватись.

В сегменті торгівельної діяльності та інфраструктури результати були також досить пристойними. З початком роботи зернового коридору обсяги експорту зерна суттєво зросли (протягом жовтня-грудня Кернел експортував 1.5 млн т зернових, що вдвічі більше, ніж в попередньому кварталі), але вони залишаються значно меншими, ніж минулого (рекордного) року.

Компанія менш агресивна (у порівнянні з минулими роками) в закупівлі, концентруючись на отриманні максимального доходу з 1т зерна. В результаті, EBITDA сегменту склала $62 млн або в середньому близько $40 на 1т експортованого зерна. Маржа на 1т зменшилась у порівнянні з попереднім кварталом, але все ще залишається на рекордному для останнього десятиріччя рівні.

EBITDA сегменту майже не змінилась у порівнянні з минулим кварталом, але зменшилась у порівнянні з минулорічним показником ($116 млн), причина – потужні минулорічні результати швейцарського трейдингового крила Кернела – Avere.

Щодо прибутковості українського трейдингу, то, враховуючи наявність в компанії власних вагонів та портового терміналу, ми очікували більш високої маржі на 1т – з іншого боку може мати місце певний перерозподіл прибутковості між різними бізнес сегментами (на користь Рослинництва).

За нашими очікуваннями протягом січня – лютого 2023 року ситуація з експортом зерна для Кернела буде схожою на попередній квартал – ми очікуємо досить високих показників прибутковості на фоні не дуже активних закупівель зерна в фермерів (через невизначеність з функціонуванням зернових коридорів після формального завершення поточної угоди наприкінці березня, компанія може намагатись більш швидко експортувати власний врожай).

В сегменті Рослинництво результати були кращими, ніж ми очікували. В звітному кварталі EBITDA напрямку склала $204 млн, при тому, що зважаючи на врожайність основних культур Кернелу та поточні ціни на зернові та олійні в Україні, ми очікували на результат близько $100 млн. Основні причини кращого за нащі очікуаання результату – вплив девальвації гривні на собівартість реалізованої частини врожаю (фактично цей результат нівелюється переоцінкою боргових зобов’язань в іноземній валюті), а також (як ми зазначали вище), можливо має місце перерозподіл прибутковості між різними напрямками бізнесу.

В 2022 році врожайність кукурудзи Кернелу склала 8.8 т/га (станом на кінець лютого 2023 року компанія завершила збирання кукурудзи), соняшнику – 2.6 т/га.

Протягом звітного кварталу операційний грошовий потік Кернелу склав $425 млн – за рахунок високого операційного прибутку, зниження товарних запасів та покращення ситуації з поверненням ПДВ. Компанія вийшла з інвестиції в криптовалюту, в результаті, грошовий потік від інвестиційної діяльності був додатнім та склав $82 млн.

Змін в кредитному портфелі Кернелу протягом звітного кварталу майже не було (компанія домовилась з основними кредиторами про продовження кредитів, що фінансують оборотний капітал, до 30.06.23), тож додатній грошовий потік призвів до значного збільшення грошових коштів в балансі компанії – з $268 млн на 30.09.22 до $679 млн.

Загальне боргове навантаження залишається значним - без врахування зобов’язань з оренди кредитний портфель Кернелу складає близько $1.5 млрд. Тож збільшення суми грошових коштів, а також домовленості з кредиторами щодо пролонгації заборгованості є важливими для коротко- та середньострокової стійкості компанії.

Щодо інших важливих новин Кернелу – нові інвестиції в термінали – олійний термінал в Південному (для заміщення потужностей в Миколаєві, через які до повномасштабного вторгнення здійснювалась перевалка олії), а також зерновий річковий термінал в Рені (важливо з точки зору наявності плану Б – в разі не продовження угоди щодо зернового коридору з українських чорноморських портів).

Також очікується, що в березні буде закрита угода з пов’язаними з основним акціонером Кернелу – Андрієм Веревським – компаніями щодо продажу їм частини бізнесу Кернелу в сегменті Рослинництво, в результаті чого земельний банк компанії скоротиться з близько 500 тис. га до 363 тис. га.

Огляди компаній: