Міноритарні акціонери Кернелу планують захищати свої інтереси

15 квітня 2023

Потенційний корпоративний конфлікт навколо запланованого делістингу Кернелу з Варшавської фондової біржі набирає обертів.

Нагадаємо, що найбільший акціонер Кернелу Namsen Limited, який належить засновнику компанії Андрію Веревському направив компанії формальний лист, в якому пропонується зробити делістинг Кернелу з Варшавської фондової біржі. Веревський пропонує викупити в мінорантних акціонерів іх частки в Кернелі та зробити компанію приватною.

Запропонована ціна викупу - PLN 18.5 за одну акцію (що означає загальну вартість компанії на рівні близько $365 млн).

Невдовзі після цього Namsen оголосив офіційний тендер на викуп акцій за вказаною ціною.

13 квітня в своєму повідомленні на сайті Варшавської біржі Кернел повідомив про те, що Рада директорів Кернелу підтримала викуп акцій, залучивши до аналізу справедливості оцінки ціни викупу компанію Baker Tilly.

У своєму висновку Baker Tilly повідомила, що заявлена ціна знаходиться близько нижньої межі діапазону справедливої ціни акцій Кернелу.

З іншого боку, також 13 квітня в іншому повідомленні на сайті біржі Кернел вказує про те, що частина акціонерів компанії (здебільшого пенсійні та інвестиційні фонди, а також страхові компанії, які володіють часткою в 21.59% Кернелу) уклали угоду про захист своїх інтересів в процесі запропонованого делістингу.

Серед компаній, що уклали угоду, є досить значні польські інвестори, такі як Uniqa, PZU, Allianz Polska, Kopernik Global Investors LLC, датська Lind Value, та інші.

Можна зазначити, що більшість цих компаній є досить давніми акціонерами Кернелу та не продали його акції після початку повномасштабного російського вторгнення, тож навряд чи вони зацікавлені в продажі своїх акцій за запропонованою ціною.

В своєму зверненні мінорантні акціонери зазначають, що готові вдаватися до відповідних дій в рамках правового поля для захисту своїх інтересів в поточній ситуації.

Огляди компаній: