Корпоративний конфлікт навколо делістингу Кернела набирає обертів

19 квітня 2023

Група інвесторів, що загалом володіє більше 20% акцій Кернела, незгодна з процедурою делістингу компанії, фінальне рішення буде приймати польський наглядовий орган.

Група інвесторів, що володіє більше 20% акцій найбільшого українського експортера зернових та олії в своєму офіційному листі до Кернела 17 квітня висловила свою незгоду з тим, що, на думку Ради директорів Кернела, сама Рада директорів має повноваження приймати рішення стосовно делістингу компанії з Варшавської фондової біржі.

Інвестори зазначають, що подібне рішення може бути прийнятим або загальним зібранням акціонерів, або іншим компетентним зібранням, на якому присутні представники більше 50% акціонерів компанії, якщо за це рішення проголосує 90% присутніх на зібранні акціонерів (інвестори наводять наявність цієї норми в статті 91(3) Act of Public Offering).

18 квітня Кернел відповів міноритарієм незгодою з їх трактовкою польського законодавства (Act of Public Offering), зазначаючи, що компанія в даному випадку (стосовно інтерпретації Act of Public Offering щодо повноважень Ради директорів стосовно рішення по делістингу) керується законодавством країни, в якій зареєстрована материнська компанія – в даному випадку це Люксембург.

На думку Ради директорів Кернелу Законодавство Люксембургу дозволяє ухвалювати рішення та робити запит по делістингу Радою директорів компанії.

Таким чином, стає зрозумілою основна розбіжність між основним акціонером Кернелу та міноритаріями, і ця розбіжність стосується трактування польського Act of Public Offering стосовно компанії, що зареєстрована в Люксембурзі.

У випадку, якщо за вимогою Namsen Limited (компанії Андрія Веревського) рада Директорів Кернелу направить запит по делістингу Кернела з Варшавської біржі, рішення буде приймати Polish Financial Supervision Authority (польський наглядовий орган за фінансовими операціями).

Можна очікувати, що яким би не було це рішення, воно буде оскаржуватись однією зі сторін, тож нас може чекати досить довгий корпоративний конфлікт навколо однієї з найбільших українських компаній.

Огляди компаній: