Веревський пропонує зробити Кернел непублічною компанією

7 березня 2023

Засновник та основний власник Кернела Андрій Веревський пропонує зробити делістинг компанії на Варшавській фондовій біржі та викупити всі її акції.

Основний акціонер Кернела Андрій Веревський через свою компанію Namsen Limited, яка є прямим акціонером Кернела, направив компанії формальний лист, в якому пропонується зробити делістинг Кернелу з Варшавської фондової біржі.

Це означає, що Веревський пропонує викупити в мінорантних акціонерів іх частки в Кернелі та зробити компанію приватною.

Запропонована ціна викупу - PLN 18.5 за одну акцію (поточна ціна на ринку - близько PLN 20, загальна капіталізація - близько $390 млн). Всього Веревський планує викупити близько 52 млн акції (на загальну суму близько $220 млн). Namsen пропонує провести тендер з викупу акцій вже найближчим часом.

Основними причинами, через які основний акціонер пропонує делістинг є

  • відсутність вигоди від статусу публічної компанії, при тому, що такий статус накладає на компанію дуже багато додаткових зобов'язань, в тому числі з розкриття інформації
  • погана ліквідність щодо торгів акціями Кернела на Варшавській фондовій біржі, погане аналітичне покриття діяльності компанії
  • мала кількість польських акціонерів компанії
  • незгода мінорантних акціонерів з пропозиціями основного власника щодо змін в діяльності компанії після початку повномасштабного вторгення росії в Україну, що розглядається як незгода підтримувати компанію в скрутні часи
  • суттєву недооцінку (на думку основного акціонера) вартості компанії інвесторами на WSE (нагадаємо, що протягом 2022 року капіталізація Кернела знизилась на 70%)

Тож на думку Веревського статус непублічної приватної компанії дозволить Кернелу бути більш гнучким, а менеджменту - приймати рішення швидше та ефективніше.

Нагадаємо, що Кернел провів IPO на Варшавській фондовій біржі, продавши 38% акцій компанії за $218 млн, в 2007 році (таким чином, групу, що володіла трьома МЕЗами, 56 тис га землі та двома десятками елеваторів, оцінили більш ніж у $570 млн). Після цього було реалізовано три додаткових розміщення - в 2008, 2010 та 2011 роках. За допомогою цих розміщень Кернел фінансував свою активну експансію в переробці соняшника, вирощуванні та експорті зерна з України, не залучаючи великих кредитних ресурсів.

Повна історія розвитку компанії - в нашому огляді.

На нашу думку, успіх пропозиції щодо викупу акції передусім залежить від того, наскільки високими вбачають на сьогодні іноземні інвестори українські ризики (в тому числі військові). З цієї точки зору результати тендеру будуть дуже показовими.

Огляди компаній: