Агропросперіс покращує позиції серед експортерів зерна

12 квітня 2023

В першій половині сезону 2022/23 один з найбільших українських агрохолдингів Агропросперіс, що входить до групи NCH Capital, увійшов до TOP-5 українських експортерів зерна.

З липня по грудень 2022 року група Агропросперіс експортувала близько 900 тис. тон зернових та олійних культур, увійшовши до п’ятірки провідних експортерів країни (окрім Агропросперіс до першої п’ятірки увійшли Кернел та міжнародні трейдери - LDC, ADM та Cargill).

Відзначимо, що в минулі сезони (до повномасштабного вторгнення рф) Агропросперіс щорічно експортував від 2 до 3 млн тон зернових, посідаючи місце в другій п’ятірці найбільших експортерів. В поточному сезону Агропросперіс покращив свої позиції передусім через те, що компанії, які раніше фокусувались на перевалці через портові термінали Миколаєва (Нібулон, Bunge, Cofco), значно скоротили свою присутність на ринку.

Нагадаємо, що на сьогодні земельний банк Агропросперіс перевищує 300 тис. га, щорічний врожай компанії складає від 1.3 млн тон до 1.8 млн тон зернових та олійних культур. Компанія активно закуповує врожай в непов’язаних з нею українських фермерів, в її структурі є банк, який займається фінансуванням українського аграрного сектору.

Власниками Агропросперіс є інвестиційні фонди під управлінням американської інвестиційної компанії NCH Capital.

Огляди компаній: