Нібулон покращує фінансові показники. Тимчасово?

13 грудня 2023

За перші дев'ять місяців 2023 року компанія Нібулон майже відвічі збільшила свій виторг, чистий прибуток сягнув позначки 800 млн грн.

Згідно даних фінансової звітності компанії Нібулон за дев'ять місяців 2023 року виторг компанії становив 17 млрд грн (у порівнянні з 9.8 млрд грн за січень-вересень 2022 року).

Збільшення виторгу відбулося в першу чергу за рахунок збільшення обсягів експорту зернових та олійних з України - незважаючи на загибель засновника та власника компанії Олексія Вадатурського та руйнацію всієї бізнес-моделі компанії внаслідок російської агресії, Нібулон залишається одним з найбільших українських експортерів.

Нібулон виручка, виторг 2022

Компанія була однією з перших, хто після початку повномасштабного вторгнення почав будувати потужності з перевалки зернових на Дунаї, що, власне і допомогло Нібулону пережити найтяжчі часи. За рахунок нестабільної роботи зернової ініціативи протягом сезону 2022/23 (можна згадати великі витрати експортерів, пов'язані з затримками в інспекції суден), а також зупинки роботи зернового коридору в середині липня, стабільно працюючи на Дунаї, Нібулон мав непогану прибутковість операцій.

За перші дев'ять місяців 2023 року EBITDA Нібулону оцінюється в 2.6 млрд грн (у порівнянні зі збитоком в -3 млрд грн за січень-вересень 2022 року), чистий прибуток - 828 млн грн.

Основною фінансовою проблемою Нібулону залишається велике кредитне навантаження. Згідно даних офіційної звітності компанії станом на кінець вересня воно становило 17 млрд грн при товарних запасах близько 6 млрд грн. Таким чином, фінансовий стан Нібулону залишається слабким, при погіршенні ринкової ситуації здатність компанії обслуговувати свої борги викликає сумніви.

Огляди компаній: