Овостар – зменшення виробництва але збільшення прибутків

25 січня 2023

Згідно операційного звіту компанії за четвертий квартал 2022 року, виробництво яєць Овостаром в звітному кварталі було найнижчім за останні роки.

Всього за четвертий квартал 2022 року було вироблено 356 млн яєць, що на 10% нижче, ніж у попередньому кварталі та на 18.5% нижче, ніж у відповідному періоді минулого року.

Основною причиною зниження є скорочення поголів’я курей, що відбулось навесні та влітку – загальне поголів’я курей досягло найнижчої відмітки наприкінці другого кварталу (6.26 млн голів, -26% від значення грудня 2021 року), поголів’я курей-несучок – у вересні (5.75 млн голів).

В четвертому кварталі ситуація з поголів’ям покращилась, тому можна очікувати збільшення виробництва вже в наступні звітні періоди.

Загалом в 2022 році Овостар виробив 1 546 млн яєць, на 8.5% менше, ніж в 2021 році.

Загальна динаміка виробництва протягом 2021 та 2022 років наведена на графіку нижче:

Виробництво яєць Овостар 4 квартал 2022

Структура реалізації яєць зазнала досить суттєвих змін. Враховуючи суттєве зростання цін на яйця в Україні протягом вересня-жовтня, основним фокусом Овостару були продажі саме на внутрішньому ринку. У звітному кварталі вони склали 191 млн штук – на рівні попереднього кварталу (-24% до минулорічного показнику).

В той же час експорт та переробка яєць суттєво скоротились – експорт проти попереднього кварталу знизився на 30%, переробка – на 28%.

Загалом за 2022 рік обсяг реалізації яєць Овостаром склав 1 082 млн штук (-6% до показнику 2021 року), експорт – 290 млн штук (+10%).

Протягом другого та третього кварталу року Овостар нарощував експортні поставки через те, що за рахунок виробництва домогосподарств пропозиція яєць на внутрішньому ринку перевищувала попит, в ціни залишались відносно низькими.

Експорт яєць Овостар 4 квартал 2022

Вже у жовтні ситуація змінилась – за рахунок зменшення пропозиції від господарств населення та поступового відновлення попиту внутрішні ціни почали стрімко зростати.

В результаті, середня ціна реалізації яєць у звітному кварталі склала 4.7 грн за штуку, на 70% вище, ніж в попередньому.

Враховуючи, що внутрішні ціни на зернові в Україні залишались суттєво нижчими, ніж експортні, собівартість кормів компанії в четвертому кварталі залишалась на досить низькому рівні.

Таким чином, якщо в попередньому кварталі операційний прибуток Овостару склав $2.2 млн, вже в четвертому кварталі, за нашими оцінками (річний фінансовий звіт компанії за 2022 рік буде опублікований лише в квітні), він повинен суттєво зрости.

Саме це збільшення прибутку, на нашу думку, є основною причиною того, що в грудні Овостар оголосив про виплату додаткових дивідендів своїм акціонерам.

Щодо перспектив на майбутнє, на даний момент внутрішні ціни на яйця в Україні залишаються досить високими, але через очікування на збільшення виробництва домогосподарствами, протягом наступних місяців вони матимуть тенденцію до зниження. Для Овостару важливо відновити виробництво, як мінімум, до рівня 2021 року, а також зберігати необхідний мінімум експортних поставок яєць та продуктів їх переробки.

Огляди компаній: