Ринок пива - Чернігівське не наливаємо?

5 січня 2023

В 2022 році виробник марок Чернігівське, Рогань, Янтар та Stella Artois, та імпортер Hoegaarden і Leffe суттєво втратив позиції на українському ринку пива.

Згідно дослідження RAU, через те, що заводи групи AB InBev Efes в Чернігові, Миколаєві та Харкові з початку повномасштабного вторгнення і по грудень 2022 року залишалися закритими, компанія втратила 70% своїх продажів. Найбільший завод групи в Україні - в Чернігові - постраждав під час обстрілів міста російською армією навесні, при цьому компанія почала частково відновлювати виробництво лише в грудні.

Враховуючи, що за перші 11 місяців 2022 року загальне виробництво пива в Україні зменшилось на 28%, можна припустити, що один з двох найбільших українських виробників пива більше ніж вдвічі скоротив свою частку ринку – якщо в попередні роки вона складала близько 30%, то в 2022 році – не більше 15%.

Для того, щоб не повністю втратити ринок в середньому сегменті деякі популярні в Україні марки (наприклад, Чернігівське) вироблялись в інших країнах та імпортувались в Україну.

Інші компанії-лідери ринку - Оболонь та Карлсберг Україна - досить швидко відновили роботу своїх основних виробничих потужностей, тож, враховуючи суттєве скорочення частки AB InBev Efes, можна очікувати, що показники виробництва та продажів пива цими компаніями у порівнянні з минулим роком змінились несуттєво.

Частина нішевих компаній при цьому демонстують суттєве зростання. Наприклад, Уманьпиво збільшило реалізацію на 343%, а Полтавпиво – на 231%.

Огляди компаній: