Міжнародні зернові трейдери планують зупинити експорт зерна з рф

3 квітня 2023

Слідом за Cargill про зупинку операцій з експорту російського зерна, починаючи з липня 2023 року, повідомили Viterra та LDC, також розглядає вихід з російського ринку ADM.

Viterra (яка є аграрним підрозділом міжнародного трейдера Glencore) зробила офіційне повідомлення на власному веб-сайті, в якому компанія наголошує, що вона прийняла рішення припинити експорт зернових з рф, починаючи з 1 липня 2023 року. Також компанія вивчає можливості щодо продажу своїх активів в країні-агресорі.

За інформацією Bloomberg з 1 липня 2022 року Viterra експортувала з росії 2.1 млн тон зерна (займаючи четверте місце серед найбільших російських експортерів).

Деякі видання (наприклад, РБК) також повідомляють, що не виключено, що менеджмент компанії буде продовжувати експорт російського зерна, але як незалежний оператор.

Компанія Louis Dreyfus також повідомила про плани щодо зупинки експорту російського зерна з липня 2023 року. LDC також розглядає можливості щодо передачі своїх російських активів новому власнику.

Щодо АДМ, то згідно інформації Bloomberg компанія розглядає вихід зі спільного підприємства з переробки кукурудзи, в якому міжнародний трейдер володіє часткою в 50%.

Нагадаємо, що лише нещодавно компанія АДМ перезапустила переробку соняшнику в українському Іллічівську. З липня по грудень 2022 року компанія експортувала більше 1 млн тон зернових та олійних культур, наприклад, АДМ є найбільшим експортером ріпаку з України в поточному сезоні.

Показники Viterra серед найбільших українських експортерів зернових та олійних є близькими до АДМ, як по обсягам, так і структурі продажів (наприклад, разом з АДМ та Cargill Viterra входить до трійки провідних експортерів ріпаку з України).

LDC в останні роки входить до трійки найбільших експортерів зернових з України (разом з локальними лідерами – компаніями Кернел та Нібулон).

Огляди компаній: