З початку сезону Україна експортувала майже 2.7 млн т соняшникової олії

2 березня 2023

Експорт соняшникової олії в лютому був відносно стабільним щодо показника минулого місяця, а ось експорт соняшнику поступово зменшується.

Згідно попередніх даних Мінагрополітики в лютому Україна експортувала 406 тис. т соняшникової олії (у порівнянні з 390 тис. т у січні та 433 тис. т у лютому 2022 року).

Виручка від експорту олії у звітному місяці становила близько $420 млн (також відносно стабільне значення у порівнянні з січнем).

З початку нового сезону Україна вже експортувала 2.68 млн т соняшникової олії (за аналогічний період у минулому сезоні – 3.1 млн т).

Експорт соняшникової олії з України лютий 2023

У відповідності до наших очікувань, експорт соняшнику продовжує поступове зниження у порівнянні з першими місяцями після збирання врожаю.

В лютому він знизився на 30 тис. т відносно січня і склав 165 тис. т. Зазначимо, що ще в листопаді експорт соняшнику становив майже 400 тис. т, а всього з початку сезону (вересень 2022 року) українські компанії експортували близько 1.6 млн т соняшнику (еквівалентно приблизно 720 тис. т олії).

Загальний врожай соняшнику в Україні згідно офіційних даних в 2022 році становив 10.5 млн тон, що є найменшим показником за декілька останніх років (значна частина території, на якій традиційно вирощували соняшник або була, або залишаєтся окупованою).

Тож, як і раніще ми очікуємо, що експорт соняшнику буде продовжувати знижуватись, при цьому і доходність експорту, і прибутковість переробки (яка в останні місяці залишалась найвищою за декілька років) будуть також зменшуватись, а конкуренція між переробниками за сировину – зростати.

Огляди компаній: