В січні експорт сої досягнув рекордних показників

2 лютого 2023

В січні українські компанії експортували 406 тис. тон сої, що є найвищим показником місячного експорту протягом останніх років.

У порівнянні з минулим місяцем експорт сої збільшився на 50 тис. тон, у порівнянні з показником січня минулого року – в три рази (в січні 2022 року український експорт сої склав лише 135 тис. тон).

Загалом експорт сої значно активізувався, починаючи з листопада 2022 року, його помісячна динаміка наведена на наступному графіку:

Експорт сої з України січень 2023

Основною причиною збільшення українського експорту сої ми вбачаємо збільшення загального врожаю сої в 2022 році до 3.7 млн тон, що є найвищим показником, починаючи з 2017 року. Також відзначимо те, що за рахунок вищої вартості 1т сої у порівнянні з зерновими культурами – частка логістичних витрат на 1т сої нижчя, ніж для зернових – тієї ж кукурудзи чи пшениці.

Нагадаємо, що в 2022 році Україна експортувала близько 2 млн тон сої, що відразу на 80% перевищило показник 2021 року.

Структура експортерів сої значно відрізняється від експорерів зернових, серед переліку найбільших експортерів присутні великі українські агрохолдинги – Агропросперіс та Salic, серед міжнародних трейдерів можна виділити АДМ.

За нашими оцінками, експортний потенціал сої в сезоні 2022/23 – близько 2 млн тон, ще 1.6-1.7 млн тон буде перероблено. Активний експорт сої на початку сезону означає меншу пропозицію сої для переробки в наступні місяці, що негативно вплине на маржу переробки в другій половині сезону.

Поки експорт соєвої олії залищається досить стабільним – в січні він склав 24 тис. тон, що відповідає показнику минулого місяця (в середньому в 2022 році Україна експортувала близько 20 тис. тон на місяць).

Огляди компаній: