В січні Україна експортувала 4.2 млн тон зернових

1 лютого 2023

В січні український експорт зерна був найменшим місячним обсягом, починаючи зі старту роботи зернового коридору з українських портів.

Експорт зернових з України січень 2023

Згідно попередньої інформації Мінагрополітики Україні в січні експорт пшениці склав 1.3 млн т (1.65 млн тон в грудні), кукурудзи – 2.7 млн т (-0.4 млн т до показника грудня), ячміня – 190 тис. тон (160 тис. тон в грудні).

Основною причиною зниження у порівнянні з попередніми місяцями ми вбачаємо уповідьнення інспекції суден під час їхної перевірки в рамках угоди про "зерновий коридор" в Туреччині.

З початку поточного сезону Україна експортувала 26.8 млн тон зернових (зокрема, 9.7 млн т пшениці та 15.3 млн т кукурудзи) – у порівнянні з рекордними 38 млн тон за аналогічний період минулого року та 28.5 млн тон позаминулого (в січні 2021 року український експорт зернових склав лише 2.6 млн тон - суттєво нижче, ніж в поточному році).

На сьогодні експортні перспективи українського зерна залишаються непоганими. Формально угода про зерновий коридор закінчується в середені березня, і це є найбільшим фактором невизначеності для основних гравців ринку. З іншого боку основні експортери є досить оптимістичними щодо продовження угоди.

Щодо загального експортного потенціалу країни, то за рахунок продовження збирання кукурудзи він підвищується. Станом на 26 січня українськи фермери зібрали 25.2 млн тон кукурудзи з 90% планових площ. Таким чином, можна очікувати, що загальний врожай кукурудзи в поточному сезоні може скласти близько 27 млн тон.

При даному врожаї ми оцінюємо, що до кінця сезону Україна може додатково експортувати близько 16 млн тон цієї культури, таким чином, загальний український експорт кукурудзи в сезоні 2022/23 за сприятливих обставин може скласти 30-31 млн тон.

Щодо пшениці, ми очікуємо, що до кінця сезону (травень-червень) Україна може експортувати до 7 млн тон (на додачу до поточних 9.7 млн тон).

Загальна статистика українського експорту зерна за останні роки доступна за посиланням

Огляди компаній: