Динаміка виробництва пива в Україні погіршується

18 липня 2023

В червні виробництво пива зменшилось у порівнянні з минулорічним та становило 14 млн дал.

Згідно з оцінками асоціації Укрпиво, виробництво пива в Україні в червні 2023 року склало 14.1 млн дал. Це більше, ніж в попередньому місяці (13 млн дал), але на 8% менше, ніж в червні 2022 року (та на 22% менше, ніж в чкрвні 2021 року).

Зростання у порівнянні з минулими місяцями пояснюється виключно сезонним фактором - в більш спекотні місяці виробництво та споживання пива в Україні зазвичай суттєво збільшується.

Що стосується динаміки відносно минулого року, вже другий місяць поспіль поточні виробничі показники поступаються минулорічним. Це може бути частково пояснено тимчасовим збільшенням виробництва в травні та червні минулого року, оскільки виробники та продавці поповнювали свої запаси після суттєвого зменшення в попередні місяці, що було пов'язано з повномасштабним російським вторгненням (в березні та квітні минулого року відбувся фактично обвал виробництва). В цьому плані показовою буде статистика за липень-серпень (в ці місяці ми очікуємо зростання виробництва у порівнянні з минулим роком).

Виробництво пива в Україні червень 2023

Всього за перші шість місяців 2023 року українське виробництво пива склало 65 млн дал, що на 13% перевищує показник за відповідний період 2022 року. При цьому обсяги виробництва значно поступаються показникам 2021 року, за січень-червень якого було вироблено майже 85 млн дал.

В 2022 році загальне виробництво пива склало 122.8 млн дал, на 28% менше, ніж в 2021 році.

Відзначимо, що за перші січень-червень 2023 року експорт пива в натуральному виразі майже дорівнював імпорту (а ось в грошовому вимірі ситуація зовсім інша за рахунок імпорту більш дорогого пива: експорт становив $13 млн, імпорт - $36 млн).

Огляди компаній: