В першому кварталі 2023 року Ferrexpo вдвічі збільшила виробництво у порівнянні з попереднім кварталом

7 квітня 2023

В першому кварталі 2023 року загальне виробництво Ferrexpo склало 954 тис. тон, що на 109% більше, ніж в попередньому кварталі, але на 65% менше, ніж в першому кварталі 2022 року.

Загальний обсяг виробництва в звітному кварталі був близьким до показників третього кварталу 2022 року. Збільшення у порівнянні з четвертим кварталом відбулося в першу чергу за рахунок суттєвого покращення ситуації з постачанням електроенергії, що дозволило компанії наприкінці лютого запустити в роботу другу лінію з виробництва окатків (загальна потужність виробництва - чотири лінії, тож на даний момент компанії може працювати з завантаженням потужностей до 50%).

Також відмітимо те, що після суттєвого зниження впродовж майже всього 2022 року, починаючи з листопаду, світові ціни на залізну руду почали зростати, що позитивно впливає на прибутковість виробництва (за нашими оцінками, діяльність Ferrexpo в першому кварталі 2023 року була прибутковою).

Ferrexpo виробництво 1 квартал 2023

Продажі окатків в звітному кварталі майже дорівнювали обсягам виробництва, тобто товарні запаси групи майже не змінились. Наразі Ferrexpo експортує свою продукцію до європейських країн залізницею та баржами через Дунайські порти.

Нагадаємо, що з точки зору загального фінансового стану Ferrexpo виглядає непогано, основний позитивний момент - сильна структура балансу.

Залишок грошових коштів в балансі компанії на кінець 2022 року склав $113 млн, при майже повній відсутності кредитів чи інших форм боргового фінанування. При загальній сумі активів в $1.354 млрд власний капітал складає $1.250 млрд – структура та якість балансу Ferrexpo залишаються дуже хорошими.

Аналіз фінансового стану Ferrexpo згідно звітності за 2022 рік наведено за посиланням.

Огляди компаній: