Кернел втрачає частку ринку серед експортерів зернових

22 квітня 2023

Найбільший український агрохолдинг оприлюднив операційний звіт за перший квартал 2023 року – переробка соняшника зросла, експорт зернових падає.

3кв ФР2023* 3кв ФР2022 Зміна, % 2кв ФР2023
Експорт зерна, тис. т 824 2136 -61% 1522
Переробка соняшника, тис. т 744 563 32% 653
Продажі олії, тис. т 273 269 1% 345
*-фінансовий рік компанії починається в липні і закінчується в червні, 3 квартал - січень-березень

В переробці соняшнику ситуація для Кернела залишається непоганою.

В першому кварталі 2023 року обсяг переробки олійних культур склав 744 тис. тон, на 32% більше, ніж торік. В березні 2022 року заводи Кернелу вже були зупинені, з іншого боку в січні-лютому минулого року обсяги переробки були близькими до максимальних з точки зору загальної потужності виробництва.

В звітному кварталі працювало шість з восьми переробних підприємств групи (окрім двох заводів, що розташовані в Харківській області та знаходяться відносно близько до зони бойових дій). Загрузка працюючих потужностей виробництва знаходилась на високому рівні – в тому числі за рахунок відновлення відносно нормального енергопостачання.

У порівнянні з попереднім кварталом обсяги переробки соняшнику також збільшились – на 14%. Всього з початку фінансового року (липень 2022) підприємства Кернела переробили 1.8 млн тон олійних культур (-8% до показнику відповідного періоду попереднього року).

Кернел переробка соняшнику березень 2023

Продажі соняшникової олії в першому кварталі 2023 року склали 273 тис. тон, що менше, ніж минулого кварталу (345 тис. тон), але майже не відрізняється від минулорічного показнику.

На нашу думку, можна очікувати досить непоганих фінансових результатів сегменту, оскільки, за нашими оцінками, прибутковість переробки в звітному періоді все ще залишалась на досить непоганому рівні (непрямим доказом цього є експорт соняшника – він може мати місце лише за умови відносно високої маржі переробки, в іншому випадку, ціна переробників була б вищою за експортну ціну соняшнику, що призвело б до майже повної зупинки експорту).

В попередньому кварталі маржа Кернелу на 1т соняшникової олії складала близько $180, тож навіть припускаючи невелике її зниження, EBITDA (операційний прибуток до амортизації) сегменту в першому кварталі 2023 року очікується на рівні не меншому ніж $40-45 млн.

В сегменті експорту зернових ситуація була гіршою. Протягом звітного кварталу Кернел експортував лише 824 тис. тон, на 61% менше, ніж минулого року, а також на 46% менше, ніж в попередньому кварталі.

Кернел експорт зернових березень 2023

Група пояснює подібну динаміку проблемами з функціонуванням зернового коридору, а саме принципом розподілу квот в рамках коридору, який не є сприятливим для найбільших експортерів, які максимізують оборотність своїх терміналів.

За поточних обставин Кернел віддає пріоритет експорту зерна власного врожаю, а також експорту олії та шроту для максимізації прибутку від переробки соняшнику (яка є більш маржинальною у порівнянні з торгівлею та експортом зернових).

В будь-якому випадку констатуємо, що Кернел втрачає свої позиції як найбільшого експортера зернових. Якщо раніше (без врахування періоду, коли українські порти були заблоковані), Кернел був очевидним номер один серед українських експортерів зі значним відривом від інших компаній, у звітному періоді ситуація змінилася – збільшив обсяги Нібулон, активно експортує зернові LDC, тож в деякі місяці поточного сезону, за нашими оцінками, Кернел втрачав статус експортера номер один українського зерна (частка ринку протягом січня-березня склала лише 5.5%).

Огляди компаній: