МХП збільшує виручку та прибуток

21 травня 2023

Один з найбільших європейських виробників курятини – компанія МХП – оприлюднила фінансовий звіт за перший квартал 2023 року.

$ млн 1кв 2023 1кв 2022
Реалізація курятини, тис тон 188 159
Середня ціна м'яса птиці, $/кг 1.86 1.84
Виручка 746 553
EBITDA 117 43
Операційний грошовий потік 96 54

Загальний обсяг виробництва курятини компанією в Україні в звітному кварталі був майже незмінним у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та становив 177.6 тис. т. В той же час, за рахунок суттєвого зростання експорту (+26% до минулорічного), обсяги продажів курятини збільшились на 19% та склали 188.5 тис. т.

Збільшення експорту в основному відбулося за рахунок відносно низької бази через минулорічний провал в березні (в перші місяці після початку повномасштабного російського вторгнення експорт становив 13-14 тис. тон на місяць, починаючи з червня – більше 30 тис. тон).

Частка експорту в загальному обсязі реалізації м’яса птиці в першому кварталі 2023 року становила 60%, середня ціна експорту - $2.12 за 1 кг, в той час як середня ціна реалізації на внутрішньому ринку - $1.44 за 1 кг.

Нагадаємо, що за рахунок відносно швидкої переорієнтації на нові експортні шляхи, з початку вторгнення МХП суттєво наростила свою частку серед експортерів соняшникової олії. В новому сезоні, після часткового відкриття українських портів для агро-продукції, ця частка знизилась, але, за нашими оцінками, МХП впевнено залишається експортером номер два соняшникової олії з України (поступаючись лише Кернелу).

На відміну від переробників соняшнику, для яких ця діяльність є основною, для МХП переробка олійних є допоміжним сегментом для закриття потреб в кормах (складовою яких є соняшниковий та соєвий шрот) для виробництва курятини, тому для забезпечення основної діяльності у компанії, на відміну від конкурентів, просто не було іншого виходу, окрім якнайшвидшого пошуку нових логістичних можливостей для експорту олії.

В звітному кварталі загальні продажі соняшникової олії становили 77.2 тис. т, у порівнянні з 96 тис. т в попередньому кварталі та 33 тис. т в першому кварталі 2022 року. Приблизна частка компанії серед експортерів олії – 6% (з початку поточного сезону – близько 7.5%).

Враховуючи все ще досить непогану маржу переробки олійних в Україні в першому кварталі 2023 року, а також відносну стабілізацію експортних цін на м’ясо птиці після зниження протягом четвертого кварталу 2022 року, фінансові показники даного напрямку були хорошими. EBITDA склала $97 млн, на 13% більше попереднього кварталу, та втричі більше показника аналогічного періоду минулого року, частково це зростання пояснюється зниженням витрат, пов’язаних з війною – з $21 млн в першому кварталі 2022 року до $4 млн в звітному кварталі.

В сегменті вирощування зернових виручка МХП в звітному кварталі суттєво зросла у порівнянні з минулорічною ($69 млн та $35 млн відповідно, рік тому експорт зернових зупинився наприкінці лютого після початку вторгнення), але операційний прибуток залишився на рівні близькому до нуля.

Станом на кінець 2022 року обсяг зернових та олійних власного врожаю в балансі компанії становив 1 050 тис. тон з середньою собівартістю $213 за 1т (з врахуванням фінансових результатів від переоцінки – аграрні компанії відображають більшу частину прибутків від вирощування зернових задовго до їх продажу/переробки). Це значення, загалом, відповідає очікуваній середньозваженій ціні реалізації зернових та олійних, тож очікуваний фінансовий результат компанії від продажу решти запасів зерна також близький до нуля.

Нагадаємо, що через неврожай на Вінничині, середня врожайність кукурудзи компанії в поточному сезоні значно скоротилась у порівнянні з попереднім (з 10 т/га до 7.2 т/га), що негативно вплинуло на загальні фінансові показники напрямку.

З позитивного - станом на даний момент МХП майже завершила весняну посівну компанію, загальні посівні площі групи в новому сезоні складають більше 350 тис. га.

Досить непогані фінансові результати в звітному кварталі продемонстрував європейський сегмент МХП – словенська Perutnina Ptuj. Обсяг продажів м’яса птиці словенською компанією склав 19.1 тис. тон (на рівні попереднього кварталу та на 1.4 тис. тон більше, ніж в першому кварталі 2022 року), середня ціна реалізації також зросла у порівнянні з минулорічною та склала 3.43 євро за 1 кг.

Таким чином, виручка Perutnina Ptuj в звітному періоді збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 24% та склала $125 млн, EBITDA становила $19 млн.

За рахунок прибутків напрямку з виробництва м’яса птиці та сезонній реалізації зернових, в поточному періоді операційний грошовий потік компанії (до виплати відсотків) становив $157 млн та був в основному направлений на виплату відсотків за кредитами та облігаціями ($59 млн, включаючи відтерміновані відсотки з першої половини 2022 року) та інвестиційну діяльність ($38 млн, нагадаємо, що група має досить амбітні плани щодо інвестицій в 2023 році).

Сума грошових коштів в балансі МХП на звітну дату збільшилась у порівнянні з груднем 2022 року та становила $351 млн. Це дозволяє групі мати солідний запас міцності на випадок негативних подій.

З іншого боку, основний фінансовий ризик для компанії залишається незмінним – значний рівень боргового навантаження, яке становить близько $1.5 млрд. На даний момент існує невизначеність щодо планів компанії з погашення облігацій на суму $500 млн в 2024 році. Інші випуски облігацій мають погашення в 2027 та 2029 роках.

Огляди компаній: